Deputatul USR, Iulian Bulai: Guvernul Ciolacu va asasina toată cultura din orașele mici și din mediul rural

Muzeul „George Enescu” și Muzeul „Constantin Brâncuși sunt și ele, alături de Muzeul Național Brătianu, în pericol să-și închidă porțile „grație” guvernării girate de președintele Iohannis.

USR cere Guvernului PSD-PNL să nu distrugă cultura din orașele mici și din mediul rural prin OUG-ul cu reducerea cheltuielilor bugetare.

Pe lista muzeelor care riscă să dispară în timpul guvernării PSD-PNL figurează și Muzeul Ororilor Comunismului în România, înființat prin lege inițiată de PNL și adoptată, în 2019, cu unanimitate de voturi în Parlament.

Tot în pericol sunt Muzeul Național Bran, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” (colecția e donație cu clauză de păstrare în muzeu dedicat, deci se poate pierde donația dacă se desființează).

Ordonanța cu așa-zisele măsuri de reducere a cheltuielilor va asasina toată cultura din orașele mici și din mediul rural. Să le iei oamenilor dreptul să decidă ei – nu ceaușescul de la centru – dacă să se ducă la bibliotecă, la teatru sau la muzeu e o crimă de care nu-i va spăla pe acești politicieni nicio apă. De la premierul Ciolacu nu mă așteptam să știe cum e cu arta sau cartea, dar probabil și politicienii PNL și-au imaginat că Vila Florica e crâșmă, nu Muzeu Brătianu, de vreme ce ministrul PNL al Culturii păstorește acest dezastru”, declară Iulian Bulai.

Nu în ultimul rând, trecerea direcțiilor județene de Cultură în subordinea consiliilor județene va însemna pentru patrimoniul cultural, după cum a avertizat deja USR la începutul lunii august, o crimă cu premeditare, monumente istorice și situri arheologice urmând să ajungă pe mâna rechinilor imobiliari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *