Despăgubiri pentru mii de hectare afectate de secetă, în județul Giurgiu

850 de milioane de lei au fost alocați pentru despăgubirea fermierilor care au înregistrat pierderi la culturile de toamnă din cauza secetei. La cea mai recentă rectificare bugetară, Ministerului Agriculturii i-au fost alocați 3,445 miliarde lei dintre care 850 de milioane pentru această categorie. Pentru ca un teren să fie considerat eligibil, trebuie ca minim 30% din suprafața sa să fie afectată de secetă.

Potrivit Directorului Direcției pentru Agricultură Giurgiu, Petra Ochișor, în prima etapă, se va acorda 80% din sumă, urmând ca restul de 20 de procente să fie virate după rectificarea bugetară a lunii octombrie. Fermierii trebuie să înainteze către APIA cererea pentru acordarea sprijinului ,însă pentru toată suma.

Sumele acordate ca despăgubire, pentru fiecare hectar afectat de secetă sunt: 925 lei pentru cultura de grâu și secară, 805 lei pentru cultura de triticale, 912 lei  cultura de orz, 951 lei cultura de orzoaică, 722 lei  cultura de ovăz, precum și  1.002 lei pentru cultura de rapiță.

Fermierii afectați au depus o înștiințare la primărie în urma căreia s-a înceiat un proces verbal. La nivelul județului Giurgiu au fost încheiate procese verbale pentru 12.896 de hectare. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat la culturile de grâu și secară, 8.542 hectare, dar și rapiță cu 3.021 hectare sau orz cu 1.115 hectare.

Termenul pentru depunerea cererilor de despăgubire este de 10 zile de la apariția Ordinului Ministrului în Monitorul Oficial, urmând ca plata acestora să se efectueze 80% în cursul lunii septembrie iar 20% în cursul lunii octombrie.

Alexandra Buzică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *