Direcția Agricolă Giurgiu, pregătiri pentru recensămantul din luna mai

Din luna mai se va desfășura Recensământul General Agricol cu an de referință 2020.  Această amplă acțiune  se desfășoară  o dată la zece ani si furnizează informaţii complexe şi statistice despre exploatațiile agricole , informații necesare programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală.În județul Giurgiu au fost constituite au fost constituite 58 de secții de recensământ și 6 centre pentru distribuirea de materiale informative.

 

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Giurgiu, pentru desfășurarea Recensământului General Agricol, au fost constituite în județ 58 de secții de recensământ, având 58 de recenzori-șefi, și 248 de sectoare, având 248 de recenzori și un coordonator la nivel de județ.

Conform hotărârilor Comisiei Centrale RGA, această activitate se va derula în perioada 10 mai – 31 iulie a.c.

În perioada premergătoare desfășurării Recensământului, în județul Giurgiu au fost constituite 6 centre pentru distribuirea de materiale informative (mape, ecusoane și alte materiale de promovare), cu scopul popularizării acestei activități.. De asemenea, în cadrul centrelor se desfășoară acțiunea de instruire a tuturor persoanelor implicate, cărora le-au fost distribuite tablete, astfel încât să fie pregătiți corespunzător și să efectueze cu profesionalism Recensământul.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Recensământul General Agricol va evidenţia schimbările intervenite de la ultimul recensământ din 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor care fac obiectul unor subvenţii, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală.

Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, dar și cerințelor naționale, asigurând informații ce vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului.

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

Ca țară cu cele mai multe dar și cele mai mici exploatații agricole din UE, România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE acestea având o dimensiune medie de 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul UE, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure țării noastre un sector agricol rezilient, durabil și competitiv în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *