Disparițiile de minori, tema de vineri în “Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Prevenira victimizării minorilor, siguranța online, prevenirea a violenței domestice și a infracțiunilor contra patrimoniului au fost teme abordate de polițiștii giurgiuveni în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalității” . Mâine, în ultima zi a acestei campanii, vor fi desfășurate activități de prevenire a disparițiilor de minori/plecărilor voluntare.

În perioada 20-24 mai a.c., la nivel național, Poliția Română, prin structurile de prevenire, desfășoară evenimentul “Săptămâna Prevenirii Criminalității”, care are ca scop conștientizarea cetăţenilor cu privire la consecințele unui comportament infracțional.

La Giurgiu, prima zi , cea de luni a fost  dedicată prevenirii victimizării minorilor, iar marți a siguranței online.

Miercuri, polițiștii giurgiuveni au desfășurat activități de prevenire a violenței domestice, iar  ca joi au fost  organizate activități de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului.

Ultima zi din săptămâna va fi dedicată activităților de prevenire a disparițiilor de minori/plecărilor voluntare.

Autorităţile din România au primit, în ultimele 12 luni, aproape 10.000 de sesizări privind dispariţii de copii, numărul dispariţiilor fiind în creştere faţă de anul anterior. În jumătate dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare ale unor minori aflaţi în grija statului, arată statisticile Salvaţi Copiii, realizate pe baza datelor oficiale ale Poliţiei Române. Organizaţia a analizat şi motivele plecării minorilor.

„Fenomenul copiilor dispăruţi este cu atât mai alarmant în România, cu cât, dintre cele 9.902 de sesizări privind minori dispăruţi, procesate în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuinţele sociale, căminele şcolare sau centrele D.G.A.S.P.C, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Organizaţia Salvaţi Copiii România. Dintre aceste sesizări, active mai sunt, în acest moment, 424, dintre care majoritatea (295) privesc minori cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani. Experţii Salvaţi Copiii atrag atenţia că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experienţe negative care li se întâmplă”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Salvaţi Copiii România, miercuri, cu trei zile înainte de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *