EDITORIAL ! Regina Maria versus P.J.B.

Mana sus cati giurgiuveni spun inca Pati-bar, Sanitas, Valah, La Compex-Gheorghita, Redresare, Cartier Verde, La Sosa, PJB, bloc Marița, Technosat, si chiar zona Cacanari!

Eu una stiu cativa si mai stiu si ei cativa prieteni , amici, vecini , care inca folosesc aceste denumiri pentru a explica unde vine o adresa , sau unde sa se intalneasca etc., folosind denumiri invechite.
Sunt repere ale orasului, care au rezistat, desi unele dintre acestea au fost schimbate prin hotarari administrative .
Vis-à-vis de Blocul “EVA” – caruia giurgiuvenii ii spun direct” Bloc Romarta”, dupa magazinul de la parter -se afla parcul “Expoflora”. Recunoasteti ca de asta doar prin stiri s-a mai pomenit , recunosc , si eu de cateva ori , in rest toata lumea petrece clipe de relaxare , se intalneste sau traverseaza “P.J.B”.
Prin adolescenta am aflat ca initialele reprezinta de fapt o malitiozitate de prost gust la adresa bunicilor nostrii…

Mai nou , municipalitatea intenționează să amplaseze în parcul cu pricina ( hai sa-i zicem deocamdata asa), un monument dedicat Reginei Maria a României și să il redenumească cu numele “Regina Maria”, re-branduire inclusa in seria de evenimente dedicate manifestarilor “Centenarul Marii Uniri”.
Chiar primarul Nicolae Barbu a vorbit in ultima conferinta de presa despre principalul considerent ce a stat la baza unei asemenea alegeri :
“Recunoașterea Marii Uniri a fost cea mai grea, pentru că puteam să facem această unire doar la nivel declarativ, semnam o petiție, o reclamație și rămânea asa. Ori, regina Maria aici a avut rolul cel mai important și pot să spun hotărâtor, în a-i face pe decidenții vremii respective, pe președintele Franței, pe reprezentantul Marii Britanii și pe președintele Americii în primul rând, Woodrow Wilson, să recunoască acea voință a poporului”.

Nu stiu cat de necesara a fost schimbarea denumirii teatrului ( eu m-am obisnuit greu cu noua denumire, dar o folosesc), cum nu stiu istoria fostei statii de autobuz (nr. 3), care trecea pe langa complexul de curatatorie chimica – “La Gheorghita” , dar mi se pare o decizie foarte buna schimbarea denumirii de “Cartier Cacanari” in cea de “Cartier Negru-Voda” .
Rezista inca “Pati-bar”,” Redresare” (care merge in paralel cu “ La Caprioara”), ori “Sanitas”, desi , un coleg de breasla tot numeste acea zona “ Parcul Colorat”.
Salut ideea municipalitatii de a schimba initialele rautacioase ale parcului “cu pricina”, insa ma intreb… de data asta cine va invinge? Statuia Reginei Maria , ori obisnuinta noastra a giurgiuvenilor , in a tine-o pe-a noastra cand vine vorba despre locurile din oras?!!!
Zic asta si pentru ca municipalitatea se află în discuții cu o serie de specialiști în domeniu pentru a afla ce costuri presupune realizarea unui asemenea monument si cum poate fi realizat, iar alesii nostri locali spun ca așteapta păreri și sugestii cu privire la această inițiativă.

Camelia Sachetti

One thought on “EDITORIAL ! Regina Maria versus P.J.B.

  1. Parcul colorat e nume pus de fii-mea când avea vreo 4 ani. Nu stiu ce i s-a părut ei așa de colorat acolo. Noi i-am tot zis așa, cum preiei stâlcelile și denumirile haioase date ce copiii mici. Ciudat a fost că am auzit aceasta denumire și la alții, o auzim din ce in ce mai des

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *