Este sau nu legală patrularea polițiștilor în civil?

După ce marți, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a anunțat că polițiștii vor patrula și în civil la activitățile de control pentru respectarea normelor sanitare, s-au iscat numeroase discuții pro și contra.  Deși Sindicatul Național al Polițiștilor a avut o reacție în sensul că a exclus ca 20% din angajații poliției să fie trimiși în civil pe străzi, totuși aceste patrule există, acționează și aplică sancțiuni.

Nimeni nu a prezicat până acum care este baza legală pentru ca polițiștii să acționeze în civil, motiv pentru care Avocatul Poporului solicită ministrului Marcel Vela să comunice actul normativ care stă la baza acestor măsuri.

Poliția se apără și spune că oamenii respectă măsurile doar atunci când văd forțele de ordine. Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca, imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.

La Giurgiu, polițiștii în civil acționează deja pe străzi, în activitățile de control, deși Poliția Giurgiu nu a precizat câți polițiști în civil au fost alocați acestor misiuni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *