Este ziua ta, domnule Eminescu!

By Teodora Nicolau

Astăzi, 15 ianuarie, este ziua în care, în urmă cu 170 de ani, inconfundabilul poet național Mihai Eminescu, a văzut lumina zilei. Este ziua în care românii îl omagiază mai mult ca oricând pe unul dintre cele mai cu seamă genii ale literaturii autohtone și nu numai.

Poetul, prozatorul și jurnalistul român, Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici este considerat „Luceafărul poeziei româneşti”, ca urmare a faptului că a avut poate cea mai importantă voce poetică din literatura română.

An de an, data de 15 ianuarie, care din 2011 a devenit și Ziua Culturii Naționale, este marcată în toată țara printr-o serie de ceremonii și manifestări culturale menite să-i conserve esența de geniu. La Giurgiu, în Parcul Alei, poetul Mihai Eminescu are „dedicată” o impozantă statuie, considerată cea mai importantă din țară din punct de vedere artistic. Opera aparține sculptorului C. Mendrea și datează din anul 1938. Statuia reaminteşte giurgiuvenilor, că, în peregrinările din tinereţea sa, marele poet a trecut şi prin Giurgiu, unde a muncit ca hamal în portul Ramadan timp de o jumătate de an.
În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, giurgiuvenii iubitori de cultură se adună în jurul statuii menționate pentru a lăsa, ca semn de prețuire în memoria marelui poet, buchete de flori, sau pentru a recita cele mai cunoscute poezii ale sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *