EXCLUSIV: Aproape 300 de giurgiuveni au depus cerere la primărie pentru Programul ”Rabla local”

Ministerul Mediului va lansa în curând Programul ”Rabla local” care permite deținătorilor de mașini mai vechi de 15 ani să încaseze de la primărie 3.000 de lei, în schimbul casării și radierii vechiului autovehicul.

Chiar în această săptămână Ministerul Mediului a modificat regulile programului, înlocuind ghidul de finanțare, în sensul că, din cei 3.000 de lei, 2.400 lei vor veni de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 600 de lei de la primărie.

Totodată, a fost introdusă noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.

În municipiul Giurgiu sunt foarte multe autoturisme mai vechi de 15 ani, dovadă și numărul mare de cereri depuse până în prezent la primărie.

Potrivit informațiilor solicitate de noi, aproape 300 de giurgiuveni au depus cereri pentru a obține cei 3.000 de lei în schimbul rablei, bani pe care îi pot obține respectând următoarele:

  • să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;
  • să respecte procedura internă elaborată la nivelul primăriei;
  • să încheie contractul de finanțare cu primăria;
  • să caseze și să radieze din circulație autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;
  • să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.

În plus, persoana fizică va trebui să-și ia angajamentul că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. Regulile de până acum vorbeau de mașini cu norma de poluare Euro 4.

Potrivit programului, pentru că municipiul Giurgiu are o populație de 54.000 de locuitori (potrivit Recensământ 2021), primăria Giurgiu va primi finanțare pentru 1.000 de autovehicule uzate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *