EXCLUSIV!!! Avem răspunsul halucinant al Ministerului Sănătății cu privire la construirea incineratorului de la Giurgiu

Construirea unui incinerator de deșeuri medicale și animale la Giurgiu, pe terenul fostului Combinat Chimic crează multă indignare atât la noi, cât și la vecinii bulgari de peste Dunăre.

Deși mai toată lumea se împotrivește, la nivel central, lucrurile par să fie bine așezate. Cel puțin asta reiese din răspunsul primit de deputatul de Giurgiu, Gabriela Horga, la interpelarea pe care a trimis-o Ministerului Sănătății, interpelare care atrage atenția asupra pericolului asupra mediului și populației, dacă incineratorul s-ar contrui în municipiu.

Așadar, răspunsul ministerului condus de Alexandru Rafila, care ar trebui să se preocupe de sănătatea populației a oferit un răspuns halucinant : ” CONSIDERĂM CĂ OBIECTIVUL DE INVESTIȚIE POATE AVEA UN IMPACT POZITIV DIN PUNCT DE VEDERE SOCIO-ECONOMIC ȘI ADMINISTRATIV ÎN ZONĂ”. 

Practic răspunsul oferit deputatului Gabriela Horga se întinde pe 12 pagini, în care se prezintă rezultatele studiului de impact realizat de SC IMPACT SĂNĂTATEA SRL, la cererea firmei SC FRENDLY WASTE ROMÂNIA SRL, cea care va construi incineratorul.

La o simplă analiză putem vedea că răspunsul este plin de aberații, mai ales că se precizează că firma cu pricina nu respectă distanța minimă de 500 de metri față de locuințe și de societățile comerciale din zonă, după care, DIN NOU HALUCINANT, Rafila modifică în aprilie 2023 ordinul de ministru și înlocuiește raza de protecție de 500 de metri cu termenul ” VECINĂTATE”.

Așadar, nu s-a ținut cont de petițiile și sesizările societății civile din Giurgiu și a firmelor care își desfășoară activitatea în imediata apropiere a terenului pe care urmează să construiască incineratorul, Ministerul Sănătății fiind profund preocupat de economia județului Giurgiu și absolut deloc interesat de sănătatea populației.

La fel de grav ni se pare și faptul că  SC FRENDLY WASTE ROMÂNIA SRL a obținut avize de la toate instituțiile din Giurgiu, avize care nu au fost retrase și care dau mână liberă incineratorului.

Acum, în al 12-lea ceas, se caută cu disperare soluții pentru ca acest proiect să nu se realizeze, totuși, la Giurgiu.

Azi, 31 august, în ședința Consiliului Local s-a aprobat, în unanimitate, ca incineratorul să nu fie amplasat la mai puțin de 500 de metri de activități economice și la mai puțin de 1.000 de metri de așezările umane.

S-a convenit, de asemenea, ca toți consilierii locali să înainteze o petiție parlamentarilor de Giurgiu pentru modificarea ordinului Ministrului Sănătății cu privire la raza de protecție din jurul incineratorului.

De față a fost și o puternică delegație din Ruse și Vetovo Bulgaria, care au prezentat Consiliului Local Giurgiu o scrisoare adresată Ministrului Mediului din România însoțită de 32 de avize negative și petiții ale locuitorilor de peste Dunăre care resping vehement incineratorul de la Giurgiu.

Tot în ședința de azi, din partea societății civile a participat și fostul subprefect de Giurgiu, Ciprian Alexandru, inițiatorul petiției ”STOP incinerator!” care a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă această investiție cu miros și care vineri, 1 septembrie, va organiza o acțiune de protest, la Giurgiu, în fața prefecturii.

Nu știm care va fi rezultatul acestor acțiuni comune și dacă vor fi sorți de izbândă, știm doar că toată această poveste cu incineratorul este cusută cu ață albă.

Modificări de ordin de ministru peste noapte, avize acordate cu prea multă ușurință, răspunsuri la interpelări care sfidează orice urmă de inteligență…adică toate premisele pentru ca acest incinerator să fie construit la Giurgiu, cu orice preț.

Vorba viceprimarului Ionel Muscal : ”Giurgiu are mare nevoie de investitori, dar nu de acest fel.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *