
Muzeul județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu este iarăși prezent, prin exponatele sale de valoare mondială, la cele mai importante expoziții din muzeele lumii. De această dată cu două piese ce parţin culturii Gumelniţa.
La Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia, la data de 7 noiembrie 2019 a avut loc vernisajul expoziției „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos”. Evenimentul expozițional se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Arte ,,Europalia”. Expoziția reprezintă un proiect de amploare, organizat și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României.
Iulia Răbâncă-Muzeul județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, ne-a descris valorea culturală a acestei expoziţii şi a importanţei participarii muzeului judeţean la acest eveniment; “Printre cele 30 de muzee și institute de cercetare participante se numără și Muzeul județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, care aduce din nou în atenția specialiștilor și a publicului două artefacte de o importanță deosebită aflate în colecțiile de arheologie ale instituției și anume „vasul cu îndrăgostiți” și „vasul cu lalele”. Ambele piese aparțin culturii Gumelnița, o civilizație ce marchează apogeul dezvoltării comunităților umane din sud-estul Europei în intervalul cuprins intre anii 4500-3900 î.Hr. “


Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 26 aprilie 2020. Anterior, aceste piese din colecția muzeului giurgiuvean au făcut parte din expozițiile „The Lost World of Old Europe. The Danube Valley, 5000-3500 BC”, desfășurată la New York, S.U.A., precum și dintr-o expoziție itinerantă „Comorile României în China”, ce a poposit în mai multe muzee din mari orașe ale Chinei.
Emil Pălăngean