Femeile angajate în învăţământ se pot pensiona la 65 de ani

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, 16 ianuarie, o Ordonanţă de Urgenţă potrivit căreia personalul de gen feminin angajat în instituțiile de învățământ poate opta să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a motivat necesitatea Ordonanței „în vederea armonizării acestei legi cu Codul Muncii şi pentru implementarea unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituţiile de învăţământ”.

„A fost o lacună a legislaţiei trecute în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opţional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, de la 63 la 65 de ani, aşa cum este permis în Codul muncii şi pentru celelalte categorii de profesii”, a mai precizat Dancă.

În județul Giurgiu, potrivit datelor pe care ni le-au furnizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), 94 de cadre didactice de sex feminin se află în pragul pensionării în anul școlar 2019-2020. Rămâne de văzut câte dintre acestea vor opta să-și prelungească activitatea didactică, în condițiile în care există și foarte mulți profesori debutanți pentru care trebuie găsite locuri la catedră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *