Florești-Stoenești, capitală culturală a județului Giurgiu

Florești-Stoenești, cea mai mare localitate rurală din județul Giurgiu a devenit, pentru un weekend, capitală culturală.

Nume mari ale muzicii folk, reunite în cadrul Festivalului „Rapsodii de toamnă” completat de evenimentul literar „Nocturna Bibliotecilor 2024” au creat o atmosferă de neuitat, cu lume multă, iubitoare de frumos.

Vineri, 27 septembrie și sâmbătă, 28 septembrie, la Florești-Stoenești a avut loc o premieră: prima ediție a Festivalului de Muzică Folk „Rapsodii de Toamnă”.

Piața Sfatului din localitate a răsunat în acorduri de chitară oferite de unii dintre cei mai apreciați artiști ai genului. Artiști precum Vladimir Ciobanu, Magda Pușkaș, Cristian Buică și Gheorghe Gheorghiu au încântat publicul vineri, 27 septembrie, iar sâmbătă, 28 septembrie, scena a fost preluată de Dan Vană, Walter Ghicolescu, Mihai.

O prezentare într-un cadru autumnal a fost realizată de Camelia Sachetti, care, pe lângă momentele incluse în program, a recitat și versuri din volumul bilingv al Cameliei Florescu. Alături de primarul comunei, dl. Constantin Dumitru, un împătimit al muzicii folk, au transformat localitatea într-un punct de referință pe harta culturală a județului Giurgiu.

O premieră a fost și pentru Biblioteca Județeană Giurgiu

Pe lângă festivalul de folk, comuna a găzduit și evenimentul literar „Nocturna Bibliotecilor 2024”, organizat sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, în parteneriat cu Primăria Comunei Florești Stoenești și Biblioteca Comunală Florești Stoenești, în aer liber, prilej pentru ca îndrăgita interpretă de muzică ușoară Camelia Florescu să prezinte publicului volumul bilingv „Rănile ierbii / Grass Wounds”, lansat de curând în Colecţia Biblioteca Giurgiuveană, cu numărul 113 (menționăm că versurile Cameliei au fost traduse în engleză de Andreea Ruxandra Tudor, doctorand și voluntar al bibliotecii noastre). Iar momentele muzicale s-au împletit firesc în armonia versurilor de o rară sensibilitate, când pe scenă au evoluat Camelia Florescu, compozitoare, cântăreață și poetă, și Bela Andrași, compozitor și profesor de chitară, acompaniați de minunații copii de la Școala de muzică Kids Castle, pe care cei doi interpreți și cetățeni de onoare ai Bibliotecii Județene din Giurgiu au înființat-o în Bolintin Deal.

Inițiativa de a organiza un astfel de eveniment aparține primarului Constantin Dumitru, iubitor de muzică folk, care și-a dorit și a reușit să transforme localitatea într-un punct de referință pe harta culturală a județului Giurgiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *