Ministrul Florin Cîțu face primul pas către normalitate

,,Gata cu presiunile, gata cu atacul asupra celor care cotizează din munca lor la buget, gata cu celebrele ,,planuri de amenzi”.
Trebuie să respectăm contribuabilul și să îl privim ca pe un partener, nu ca pe un dușman”
(Florin Cîțu, Ministrul Finantelor Publice)

Dupa treizeci de ani de ,,economie capitalistă” în România , un om , un economist care ocupă postul de Ministru al Finanțelor Publice în guvernul liberal condus de Ludovic Orban încearcă să așeze lucrurile pe făgașul lor normal.
Florin Cîțu încearcă să stabilească raporturi de parteneriat între antreprenori și organele de control ale instituțiilor subordonate Ministerului Finanțelor Publice .
Nu este nici un secret pentru nimeni că până acum aceste raporturi erau clar raporturi de subordonare ale oamenilor de afaceri în fața ,,portăreilor” de tot felul, care cocoțați pe tot felul de posturi și funcții au reprezentat statul român in relația cu ceea ce numim generic ,,,Mediul de Afaceri din România”.
Va fi foarte greu.
Apucătura, meteahna, ticul, obișnuința, cutuma, prostul obicei al ,,organului” care reprezintă Ministerul de Finanțe, sau alte instituții de control ale statului, de a se purta ca un veritabil vechil pe moșie, va dispărea foarte greu.
Asta e problema de fond a României economice post-decembriste ;
Două milioane de români si-au construit afaceri mai mari sau mai mici, iar statul român i-a cadorisit pe aceștia cu alte două milioane de șefi, tot români, care să-i controleze și să-i dijmuiască .
Bugetarii cu atribuții de control au ajuns să reprezinte șefimea, aparatul represiv care dispune de timpul, energia și în foarte multe cazuri de banii și chiar de libertatea celor care au avut ,,neobrăzarea ” de a-și construi o afacere pe cont propriu în țara lor .
Nu știu care sunt planurile concrete ale ministrului Florin Cîțu de a așeza lucrurile pe făgașul lor firesc, dar sunt sigur că va avea parte de o îndărătncie și de o luptă acerbă a funcționărimii bugetare în tentativa acesteia de a-și păstra intacte stipendiile și sinecurile cucerite în cei 30 de ani de ,,haos capitalist”.
-Succes domnule ministru !
Sunteți demn de toată lauda numai și pentru simplul motiv că încercați să puneți în practică acest exercițiu de normalitate.

Născut în 1972, ministrul Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinell College, SUA, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

Costel Dumitru

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *