Recent, președintele PSD Giurgiu, Marian Mina, declara că președinții Consiliilor Județene nu ar trebui să încaseze spor pentru fonduri europene, numai că, la Consiliul Județean Giurgiu există documente potrivit cărora, Marian Mina a încasat aceste sporuri pe când era președinte al CJ Giurgiu.
A continuat apoi să vorbească despre fondurile nealocate de actualul Guvern județului Giurgiu, despre lipsa proiectelor și multe alte apecte, mincinoase în opinia deputatului PNL, Gabriela Horga, care îi răspunde liderului PSD de la Giurgiu, într-o postare pe facebook.
”Când vine vorba de minciună, Marian Mina, fost președinte al CJ Giurgiu între 2016 și 2020, în prezent deputat PSD, depășește chiar și nivelul mediu al PSD, ceea ce nu este ușor. El a declarat la Digi 24 că președinții CJ-urilor nu trebuie să încaseze spor pentru fonduri europene, pentru că nu lucrează efectiv la atragerea acestora și s-a lăudat că el a renunțat la acest spor, atunci când conducea județul. Doar că reporterii au prezentat documente de la CJ, din care reiese că a încasat sporul….
După ce s-a remarcat în Parlament prin minciuni și glume de prost gust, domnul Mina s-a gândit că experiența dobândită îi permite să se remarce și în presa locală.
Deși PNRR este încă în dezbatere publică, iar termenul de transmitere la Comisia Europeană este 30 aprilie, Marian Mina a declarat, în presa locală, că documentul a fost respins și nu oricum – ci pentru a treia oară!
În același timp, Marian Mina se plânge că Guvernul actual nu a alocat fonduri județului Giurgiu prin anexa 7.03 de la bugetul de stat. Ce omite Mina să spună este că liberalii din alte județe care au primit finanțări pe anexa 7.03 au avut proiecte precum aeroportul de la Brașov sau Sala Polivalentă din Oradea. Adică proiecte deja demarate și care trebuie continuate, ceea ce nu este cazul județului Giurgiu pentru că PSD nu a lăsat ,,moștenire” nici aeroporturi, nici săli polivalente, nici parcuri industriale pentru care să cerem bani pe anexă.
Noi am cerut, în schimb, finanțare din fondul de rezervă pentru acoperirea problemelor lăsate de PSD!
La dezbaterile privind bugetul de stat, Marian Mina a depus zeci de amendamente, de multe ori fără a indica sursa de finanțare. De exemplu, amendamente care vizează infrastructura școlară sau cea de drumuri, pe care le-a neglijat cât a condus județul.
În realitate, noi trebuie să solicitam bani din Fondul de rezervă bugetară pentru a acoperi găurile financiare lăsate de administrația PSD. La nivelul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu trebuie să prevină executarea silită pentru facturi neplătite de administrația PSD la salubrizare. Fosta conducere PSD a Consiliului Județean nu a finalizat la timp două drumuri județene, ceea ce a provocat riscul dezangajării fondurilor europene. Ne va costa cel puțin 30 de milioane de lei pentru a rezolva doar aceste probleme. Asta după ce județul Giurgiu și municipiul au primit și în 2020 alocări similare tot pentru acoperirea restanțelor PSD.
În aceeași notă, Marian Mina a propus alocarea a 1,7 milioane de lei pentru racordarea la gaze naturale a localității Comana. Amendamentul a fost respins pentru că nu propunea nicio sursă de finanțare. De fapt, Marian Mina putea să realizeze acest proiect încă din perioada în care era președinte al CJ Giurgiu. Pentru asta, era suficient să își dorească și să se priceapă să acceseze fonduri europene. Încă de anul trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat un program de un miliard de euro, din fonduri europene, pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Actualul președinte al CJ, Dumitru Beianu, împreună cu primarii, au pregătit studiile de fazabilitate și proiectele pentru următorul apel pentru comunele sau asocierile de comune pentru aducerea gazului sau extinderea rețelelor și asta doar în 5 luni de la preluarea mandatului!
Reprezentanții PSD vorbesc acum de proiecte, dar PSD a avut majoritate parlamentară între 2014 și 2020 și a avut și puterea executivă (cu excepțiile cunoscute – 2016, finalul lui 2019 și 2020). La nivelul județului Giurgiu, PSD a condus în ultimii 4 ani de zile. Marian Mina vine acum cu 3 rânduri pe hârtie pentru gaze, școli, infrastructură, dar 4 ani a avut ocazia sa facă proiecte și nu le-a făcut.
Oare doamna Dinu, deputat PSD în legislatura trecută, câte amendamente trecea la bugetele lui Dragnea&Vâlcov&co pentru domnul Mina, președinte de CJ?
În schimb, ce a făcut #PNL în doar 5 luni, nu în 4 ani?
Echipa #PNL și președintele Consiliului Județean, în doar 5 luni, de la preluarea mandatului a depus peste 20 de proiecte pentru finanțarea din PNRR, despre care am detaliat într-o declarație politică, printre care cele mai importante sunt cele de sănătate și cele de educație: un campus de învățământ dual și un nou amplasament pentru două noi secții cardiologie și oncologie și extinderea proiectului pentru realizarea unui nou spital; amplasamentul a fost preluat de Consiliul Județean, studiul de fezabilitate și PUZ-ul vor fi finalizate în Aprilie, la timp pentru a fi inclus în lista de proiecte PNRR.
Proiectelor transmise de administrația locală li se adaugă și proiectele ministerelor de resort de interes pentru județul Giurgiu, incluse deja, cele de infrastructură, rețeaua de gaze și de apă și canal (proiectul SC Apa Service) și cele de irigații, cum ar fi amenajarea Giurgiu-Răsmirești.
S-au început lucrările la centura municipiului Giurgiu, s-a reluat contractul pentru centura Mihăilești, s-a semnat contractul pentru podul de la Grădiștea și tronsonul de cale ferată, s-a aprobat HG de exproprieri și începe execuția, s-au aprobat indicatorii tehnico economici pentru modernizarea portului, iar pentru prima dată s-au făcut în Giurgiu parteneriate pentru învățământ dual pentru pregătirea forței de muncă de care angajatorii din Giurgju au nevoie. Giurgiu era printre ultimele trei județe din țară fără învățământ dual!
Ah, și apropo de atacurile de zilele trecute ale domnului Mina, a văzut cineva vreun raport de activitate după cei 4 ani de președinte de CJ să ii vedem realizările versus programul electoral?! Eu nu…
P.S. Iar pentru PSD-iștii postaci care mai vin pe aici pe pagină să spună ca nu sunt din Giurgiu, nu vă mai osteniți! Nu asta recomandă un om, un parlamentar, ci implicarea lui, ceea ce lasă în urma lui când este ales, ceea ce face pentru comunitatea care l-a votat și nu pentru interesele proprii…
Eu nu am interese proprii în Giurgiu, însă am sigur interesul de a realiza cât mai multe pentru dezvoltarea județului Giurgiu, pentru educația din Giurgiu, pentru a atrage investiții și investitori și de a avea în Parlament cât mai multe proiecte legislative bune pentru oameni și pentru mediul de afaceri!
Iar eu voi prezenta și raport de activitate periodic în fața voastră!”