Căsătorit, tatăl unui tânăr viitor stomatolog, Gica Ştefan este unul dintre cei mai apreciați oameni de afaceri din Comuna Adunații-Copăceni. Una dintre firmele pe care le administrează este reprezentant și unic distribuitor al celor mai mari firme exportatoare de bulbi, răsaduri și materiale folosite în producția de flori. Totul a început înainte de revoluția din decembrie 1989, când am cunoscut-o pe soția mea. Unii consăteni, dar și oameni de afaceri din județ care îl cunosc și apreciază îi știu mare parte din povestea sa de succes, alții și-ar dori să o cunoscă. Iată câteva spicuiri dintr-o experiență de viață cel puțin interesantă sau un exemplu de cum să ridici succesul la rang de artă.
REPORTER : De unde a început totul?
GICA ŞTEFAN: Aş zice că a fost mai degrabă o continuare a muncii familiilor noastre. Ne ocupam cu legumicultură şi flori. În 1994, împreună cu Andrei Ion, cumnatul meu, am pus bazele unei afaceri cu flori. Când sădeşti, ai rod doar dacă îngrijeşti sămânța. Am aplicat regula asta şi în businessul nostru care „înflorea“, aşa că am dat curs noii provocări care m-a adus în redacția Ziarului Financiar, apoi în trustul Mediapro la Informația de Prânz.
R: Un alt început…
G.Ş.: Da, au urmat studiourile Mediapro. Primul pas a fost la Buftea în producție cinematografică, ocazie cu care am lucrat alături de marele regizor Franco Zefirelli.
R.: Cum e să lucrezi cu un nume aşa de mare? Ce ați învățat de la el?
G.Ş.: Onorant. Te simți dator să dai tot ce ai mai bun din tine. Şi am rămas cu această „datorie“ pe viață față de oamenii cu care am lucrat. Zefirelli era pasionat de munca sa. De la el am înțeles că excelența se obține doar dacă la baza muncii şi seriozității se află o incomensurabilă dragoste de munca ta, o pasiune enormă care în loc să te consume, te consolidează şi îți oferă valențe. Dupa munca alături de Zefirelli am știut că va urma o mare provocare.
R: A fost momentul în care v-ați întors la flori?
G.Ş.: Eu la flori mă întorc întotdeauna.
De fapt nici nu plec vreodată de lângă ele, sunt un fel de… conexiune cu munca pământului începută de părinții mei şi ai soției, iar fiul nostru urmează tradiția.
Însă elementul de noutate era intrarea în legendara echipă Pro Sport condusă de nu mai puțin celebrul Ovidiu Ionițoaia şi continuată de Cătălin Tolontan. Colectivul, nume grele: Andrei Vochin, Alin Buzărin, Manolo Terzian, Radu Cosaşu…Cu această echipă minunată am preluat Gazeta Sporturilor. Multă adrenlină, multe împliniri, multe peripeții.
R.: Povestiți-ne una!
G.Ş.: Sunt tare multe …mai țineti minte Damasurile? Maşinile-alea ca un cozonac? Noi aveam la redacție două, iar şoferul uneia, era slab şi cam ofilit, îi spuneam „Stafidă“. Ne spunea adesea că dacă pe el îl opreşte poliția „îi face de comandă“, – numai să îl oprească că le zice şi de cele sfinte! Ei…venind de la un meci de la Ploieşti îl opreşte poliția. Noi abia abia aşteptam. Polițistul se apropie, Stafidă mârâie printre dinți înjurăturile tradiționale româneşti şi vreo două din import, cu flăcari ieşind pe nas. Polițistul ridică mâna la chipiu, Stafidă coboară geamul şi, exersând un zâmbet, de parcă era plătit de „Aquafresh“, îi spune polițistului pe tonul cel mai cald „SĂ TRĂIȚI!!!“ reacție care ne-a făcut pe toți să bufnim în râs polițistul neeștiind de ce ???
R.: Care dintre aceste capitole a fost mai greu?
G.Ş : N-aş spune că a fost mai grea o perioadă anume, ci poate doar mai complexă, precum cea în care am fost numit director operațional la „Gazeta Sporturilor“ şi în care am coordonat o echipă de aproximativ 300 de oameni. Atunci, am învățat că fiecare om contează în angrenajul unei echipe, fie că este omul de la curățenie ori directorul.
R.: Şi florile?
G.Ş.: Înfloreau. Odată cu afacerea familiei. Dacă faci lucrurile să funționeze cum trebuie de la bun început, munca este mult înjumătătiță, iar profitul sporit. De exemplu, la finele lui 2006 am pus bazele firmei ADIFLOR, gândită inițial ca o firmă de producție agricolă, însă acest sector fiind în plină dezvoltare, am reorientat activitatea firmei către import.
R.: Se poate spune că în această perioadă ați fost un manager maleabil şi abil?
G.Ş.: Perioada tulip (lalea –n.r) … așa îmi place mie să o numesc! În acest interval de timp am importat zeci de milioane de bulbi de lalele, zambile, gladiole, crini si răsaduri de flori. Creșterea exponențială a acestui segment și cunoștințele mele de limbă germană au făcut să devin unul dintre cei mai importanți jucători pe piața florilor din România. În momentul de față sunt reprezentant și unic distribuitor al STOOP Olanda (gladiole), VAN EGMOND Olanda (lisianthus), TURSCY Polonia (crizanteme), MZ Forma Polonia (ghivece de plastic), Ramsi Turvas Estonia (pământ de flori), totodată, colaborator al Brandkamp Germania (butași) și Deconova Olanda (butași) – partener al celor mai reprezentative firme de profil din Olanda, atingând performanța de a contracta direct de la producătorii olandezi.
R.: De ce reprezintă o performanță să contractezi de la producători?
G.Ș.: Pentru că bulbii sunt vânduți fie pe bursă sau contractați prin asociațiile specifice Hobaho sau CNB.
R.: Şi de ce de la flori…la politică?! Umblă vorba-n târg că vreți să candidați la primărie. Ați avea loc şi de politică în viața dvs.?
G.Ş.: Preocuparea pentru politică vine din problemele comunității, mulți cetățeni sunt axați pe acelaşi tip de afacere.Tocmai de aici am plecat pe acest drum, deschizând un nou capitol. Cunoscând problemele oamenilor m-am implicat direct într-un proiect politic care din păcate a eşuat. Proiectul politic s-a numit Dan Rusu…
R.: De ce nu se mai numeşte aşa în continuare? Ce s-a întâmplat?
G.Ş.: Crezând că pot să schimb ceva din calitatea de consilier local, am realizat că bat pasul pe loc. Actualul, încă, primar, Dan Rusu,a încercat să mă excludă şi să mă denigreze, deoarece nu am fost de acord cu anumite practici total opuse ideii de administrație publică. Atunci mi-am dat sema că singurul mod de a schimba ceva şi de a face lururile să funcționeze este să îmi pun „la bătaie“ toată experiența acumulată şi să candidez la funcția de primar al comunei Adunații-Copăceni.
R.: Ieşiți la bătaie cu un primar PSD în funcție, nu va fi uşor. Cu cine mergeți la lupta cea mare?
G.Ş.: Am îmbrățişat proiectul PNL și încerc să reorganizez filiala locală. Împreună cu cetățenii, vom resuscita întreaga comună. Avem sprijinul tinerilor, al oamenilor de afaceri din comună şi împreună vom pune bazele unei administrații liberale locale moderne pentru şi în folosul cetățenilor din comună .
R.: Deci…să înțelegem că sunteți hotărât să candidați?
G.Ş.: Nu doar că doresc, dar am convingerea că voi fi viitorul primar al comunei Adunații-Copăceni!
Inteviu realizat de Camelia Sachetti
R.: Deci…să înțelegem că sunteți hotărât să candidați?
G.Ş.: Nu doar că doresc, dar am convingerea că voi fi viitorul primar al comunei Adunații-Copăceni!
Inteviu realizat de Camelia Sachetti