Giurgiu-Tribune

Giurgiuveni depistati cu afecțiuni cardiovasculare in urma unei campanii de screening gratuit

Peste 500 de giurgiuveni cu vârste cuprinse între 21 și 90 de ani au beneficiat gratuit, la cerere, de electrocardiograme gratuite oferite de clinica RITMICO, prima dintr-un lanț național de clinici de cardiologie lansate de parteneriatul strategic Spitalul Monza – Centrele de Excelență ARES.

Campania de testare a sanatatii inimii s-a desfasurat in perioada 20 martie – 20 aprilie, iar in urma ei a rezultat ca , peste 180 (aproximativ 37%) au fost depistate cu afecțiuni cardiovasculare care necesită investigații și monitorizare ulterioare. Mai alarmant este faptul că din totalul persoanelor testate, aproximativ 6% reprezentau urgențe medicale, în cazul lor impunându-se un consult cardiologic imediat.

Cele mai frecvente afecțiuni depistate au fost hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace și bolile ischemice. Acestea apar, în general, din cauza mai multor factori de risc cum ar fi dietele alimentare dezechilibrate, cu aport mare de sare, consumul băuturilor alcoolice, fumatul și sedentarismul. În plus, lipsa controalelor medicale duce la depistarea tardivă a acestor afecțiuni. De altfel, mulți dintre pacienții testați la Giurgiu se aflau la primul consult cardiologic și nu făcuseră niciodată o electrocardiogramă.

Potrivit ultimelor statistici, peste 45.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu insuficiență cardiacă, iar mortalitatea datorată afecțiunilor cardiovasculare este de 60% la noi în țară, acest procent situând România pe locul 1 în Europa în topul mortalității provocate de bolile cardiovasculare. Potrivit INS, în ultimul deceniu peste 1,5 milioane de români și-au pierdut viața din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

Clinicile RITMICO reprezintă prima rețea națională de clinici butic supraspecializate în cardiologie. În perioada 2018-2023 Spitalul Monza și Centrele de Excelență ARES intenționează să deschidă cel puțin 30 de clinici în orașe mici și medii din provincie, aducând serviciile cardiologice la standarde de excelență mai aproape de pacienții din întreaga țară.

Visits66 Visits 3 Visits 790102

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *