Altfel spus, 1 din 2 giurgiuveni deține o mașină .Cea mai mare parte din autovehiculele giurgiuvenilor au peste 12 ani, în timp ce cele hibride, sau electrice au o prezență care trece timid de 27o. Dacă sperăm la un aer nepoluat, vestea aceasta nu este prea imbucurătoare .
Creșterea numărului de mașini a fost de bun augur pentru încasările din impozite auto la bugetul local. Încasările ultimului an față de 2017 arată creșteri cu 62% față de ultimii 5 ani. În prezent, mijloacele de transport alimentează anual circa 10% din încasările totale din impozite și taxe, adică în jur de 4,5 – 4,6 milioane lei.
DITL Giurgiu a facut o analiză din care aflăm că doar unul din 4 giurgiuveni deținea o mașină, în urmă cu 5 ani dar și care este structura parcului auto giurgiuvean, în funcție de capacitatea cilindrică.
Iată mai jos datele statistice;
Ultimii 5 ani au înregistrat schimbări spectaculoase în parcul auto din Municipiul Giurgiu; Dacă la finele lui 2017 erau înregistrate la Direcția de Impozite și Taxe Locale din Giurgiu nu mai puțin de 22.331 autovehicule, sfârșitul lui 2022 îi prinde pe giurgiuveni cu circa 25% mai înstăriți la capitolul auto.
Acum 5 ani, circa unul din patru concitadini deținea în proprietate un autovehicul (17.877 autovehicule raportat la numărul, statistic cei drept, de locuitori ai municipiului de circa 62.000), la 31 decembrie 2022 numărul proprietarilor a crescut cu puțin peste 5.700 de noi proprietari.
Din acest total, autovehiculele hibride sau electrice au o prezență timidă de doar 271.
Această creștere a fost de bun augur pentru încasările din impozite auto la bugetul local; Deși creșterea numărului de autovehicule a fost de circa 25%, încasările ultimului an față de 2017 arată creșteri ale încasărilor cu 62% față de cât se încasa acum 5 ani. Mijloacele de transport alimentează anual circa 10% din încasările totale din impozite și taxe, adică în jur de 4,5 – 4,6 milioane lei.
În privința structurii parcului auto în funcție de capacitatea cilindrică, și aici se poate observa o tendință de scădere apreciabilă a numărului autoturismelor cu capacități mari, de peste 3000 cmc și o polarizare a acestora în intervalul 1.000 – 1.600 cmc.
Veștile proaste vin atunci când vorbim de anul de fabricație al mașinilor aflate în circulație. Cea mai mare parte din autovehiculele din municipiu au peste 12 ani, vorbim aici de peste 68% dintre mașini, o cifră foarte mare dacă sperăm la un aer nepoluat.
Doar 2,6% (734 ) dintre mașinile giurgiuvenilor au fost fabricate în ultimii 2 ani.
În Top10 cele mai prezente mărci auto pe șoselele din Giurgiu, Dacia continuă să domine topul dar înregistrează cea mai amplă scădere a cotei de piață, urmată de Volkswagen. Per ansamblu ordinea în Top10 nu s-a schimbat față de acum 5 ani.
Și în structura mijloacelor de transport se observă câteva surprize; Mijloacele de transport pe 2 sau 3 roți – motocicletele sau motoretele, au înregistrat o creștere explozivă. De asemenea, autoturismele, autoutilitarele și remorcile au menținut ritmul de creștere înregistrat per ansamblu, de +25-30%.
Studiul s-a făcut pe baza centralizării informațiilor fiscale furnizate de proprietarii de autovehicule cu domiciliul în Municipiul Giurgiu.