Giurgiuvenii nu vor mai plăti taxa de habitat

Începând cu 1 ianuarie 2018, Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Giurgiu nr. 412 din 24 noiembrie 2016 privind taxa de habitat pentru persoanele fizice se abrogă.

Astfel , de anul viitor,utilizatorii serviciului de salubrizare din municipiu , vor achita direct operatorului contravaloarea serviciilor efectuate , în baza unor contracte de prestări servicii privind salubrizarea localităților.

Taxa de habitat pentru persoanele fizice de pe raza administrativ teritorială a Municipiului Giurgiu pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere, a fost instituita prin hotărâre de consiliu local in cunantum de 5 lei/lună/persoană – apartament, garsonieră și 8 lei/lună/persoană – la casă.

În iunie 2016, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară ,, Management Eficient pentru un Județ Curat ” Giurgiu, delega gestiunea serviciului de salubrizare, respectiv a activităților de colectare și transport a deșeurilor, S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. Pitești, operatorul regional desemnat astfel în urma unei proceduri de achiziție publică .

In același timp, așa cum afirma si Primarul Municipiului Giurgiu,dl. Nicolae Barbu, mai multe obligații stipulate în Caietul de Sarcini nu au fost preluate în Contractul de delegare a serviciului și nu au fost realizate de către operator.

Cea mai gravă dintre acestea, este, fără îndoială, colectarea neselectiva a deșeurilor.

Acest fapt a obligat Primăria Municipiului Giurgiu la plata a 100 lei / tonă la Fondul Național de Mediu pentru nerealizarea obligației de diminuare cu 15% a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile, colectate și transmise spre depozitare.

Toate aceste aspecte au generat conflicul dintre Primăria Municipiului Giurgiu și S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. , conflict care a dus in cele din urma la blocarea conturilor Primăriei .

Asadar, de anul viitor operatorul regional de salubrizare are libertatea de a-și încheia contracte individuale de prestări servicii cu cei peste 60.000 de locuitori ai municipiului Giurgiu.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *