
CFR a publicat pe portalul Sistemului Informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice (S.I.C.A.P.) un nou anunț de participare pentru modernizarea liniei de cale ferată București -Giurgiu şi refacerea podului peste Argeș. Primele încercări de refacere a podului de la Grădiştea-Giurgiu au fost în 2007 când s-a propus și aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru stabilirea variantei de proiectare și execuție a acestuia, însă de fiecare dată a aparut ceva, iar podul este rupt si azi. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 24 martie 2020, iar oferta trebuie să fie valabilă până la 24 septembrie. Dacă vor fi îndeplinite aceste criterii, giurgiuvenii pot spera că vor avea un nou pod feroviar peste Argeș spre sfârşitul lui 2024.

Podul peste Argeș de la Grădiştea-Giurgiu, prăbuşit în 2005 din cauza unei viituri a rupt legătura feroviară directă cu Bucureştiul, iar varianta ocolitoare prin Videle nu este cea preferată de numeroşii navetişti giurgiuveni care aleg să străbată zilnic DN5 cu microbuze care funcţionează după un program haotic.
Dacă acest nou anunț de participare pentru modernizarea liniei de cale ferară București – Giurgiu, se dovedeşte a fi în sfârşit o reală şansă de refacere a celei mai vechi legături feroviare din România,vom avea un nou pod in aproximativ 3 ani şi 8 luni. Dacă va fi aşa, giurgiuvenii vor scuti mult timp, energie, bani, iar capitala va fi conectată direct la Dunăre şi la oportunităţile în economie,comerţ, turism etc. oferite de un asemenea privilegiu.
Anunțul de participare se numește ”Modernizarea liniei CF București Nord – Jilava-Giurgiu Nord-Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: ˮRedeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comanaˮ ,iar durata contractului este 91 luni din care: 6 luni proiectare, 24 luni execuție lucrări, 1 luna pentru verificarea si aprobarea la plata a lucrarilor si a testelor si minim 60 luni perioada de garanție.
Primele încercari de refacere a acestui pod au fost în 2007 când s-a propus și aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru stabilirea variantei de proiectare și execuție a unui pod de cale ferată. În 2008 s-au aprobat pentru prima oară prin Hotărâre de Guvern indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții, dar în următorii trei ani nu au fost alocate fonduri de la buget. S-a realizat în 2007-08 și un studiu de fezabilitate care a fost revizuit în 2011.
Camelia Sachetti