Guvernul finanțează instituțiile statului prin instrumentul fondului de rezervă

Circumstanțele extraordinare ale acestui an și necesitatea imperativă a menținerii sub control riguros a deficitului bugetar au impus guvernului să recurgă la măsuri extraordinare, dar deplin legale, respectiv finanțarea instituțiilor statului prin instrumentul fondului de rezervă. Alocarea unei sume de aproape 14 miliarde lei, asigură până la finalul anului tot ce ține de pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate, ajutoare de încălzire.

 

Guvernul va aloca  3,5 miliarde de lei pentru medicamente şi materiale sanitare și 200 de milioane de lei pentru cheltuieli ale spitalelor.

Săptamâna aceasta, ministrul de Finanţe va veni cu diferenţa pentru luna noiembrie de 196 de milioane, conform declarațiilor  premierului Marcel Ciolacu la ultima ședință de guvern.

El a mai precizat că Guvernul aprobă prin memorandum şi plăţile necesare pentru continuarea unor noi mari investiţii la Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara şi Spitalul de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declara săptămâna trecută că CNAS a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit doar 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului, bani ce vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală.

Astfel:
o 3,7 miliarde de lei merg la sistemul de sănătate publică.
o Sunt 3,5 miliarde pentru medicamente și materiale sanitare plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale.
o În plus s-au aprobat și plățile necesare pentru continuarea unor mari investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București.
o În ceea ce privește susținerea mediului privat s-a majorat cu 4 miliarde de lei plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până la 31 decembrie 2023.
o Noul plafon asigură acces la măsurile din schema de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme.
o Până la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind o prioritate.
o În total, alocarea din fondul de rezervă dispusă azi de premier, de 13,7 miliarde de lei, rezolvă până la finalul anului tot ce ține de pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate, ajutoare de încălzire.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *