De Comana, de Singureni, copți pe vatră, de fabrică, cu sare, crocanți, mai tari, mai moi…covrigii domină piața din Giurgiu, în prag de Moș Ajun.
Peste tot unde te uiți, vezi tarabe nenumărate cu munți de covrigi însirați apetisant pe sfoară pentru toate gusturile și la prețuri diferite, în funcție de producător și modul în care au fost preparați.
La șir de câte 50 sau 100, covrigii s-au vândut ca pâine caldă, iar alături de un măr, o mandarină, o nucă și niscaiva dulciuri compun elementele de bază pentru pachetețele care vor răsplăti colindătorii în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Consumatorii de caltaboș, acel maț de porc umplut cu carne tocată și orez, folosesc covrigii pentru a-i înmuia în zeama de la caltaboș, un obicei din străbuni păstrat cu sfințenie în ziua de Crăciun.
Așadar, covrigii se vor regăsi cu siguranță în toate trăistuțele colindătorilor și pe mese de sărbători, vorba colindului:
Am venit si noi o dată,
La un an cu sănătate,
Domnul sfânt să ne ajute,
La covrigi și la nuci multe.
Ne dați, ne dați, ori nu ne dați?