Având în vedere memoriul adresat de către parlamentarii PSD Giurgiu domnului Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, Consiliul Județean Giurgiu vine cu precizări în urma unei analize a mediilor de intrare la liceele din județ și numărul elevilor care au promovat examenul de Bacalaureat în anul 2021. Conform cifrelor, jumătate dintre elevii giurgiuveni intră la liceu cu note sub 5 (cinci) la examenul de capacitate sau chiar fără susținerea acestui examen. În ciuda eforturilor depuse de profesori, elevi și părinți, elevii reușesc, în mica măsură, să promoveze examenul de Bacalaureat.
‘Rezultatele de la examenele naționale plasează județul Giurgiu, în ultimii 10 ani, pe ultimul sau penultimul loc din țară, în ceea ce privește reușita la evaluarea națională și la examenul de Bacalaureat, procentul de promovare nedepășind 60. Astfel, aproximativ jumătate dintre elevii giurgiuveni intră la liceu cu note sub 5 (cinci) la examenul de capacitate sau chiar fără susținerea acestui examen, iar în acest context, cu toate eforturile depuse de profesori, elevi și părinți, elevii reușesc, în mica măsură, să promoveze examenul de Bacalaureat.
Obiectivul absolvirii unui liceu teoretic este promovarea Bacalaureatului, însă, faptul că în județul Giurgiu, elevii sunt admiși cu medii foarte mici, obținerea notei de promovare a examenului este imposibilă.’ se arată într-o precizare de presă a Consiliuliu Județean Giurgiu.
C. J, Giurgiu a furnizat presei și o s o analiză a mediilor de intrare la liceele din județ și numărul elevilor care au promovat examenul de Bacalaureat în anul 2021. Cifrele vorbesc de la sine după cum se vede în exemplele de mai jos;
Medii de admitere la liceu 2021
1.Liceul Prundu – ultima medie de admitere 2.73
2.Liceul Comana – ultima medie de admitere 2.79
3.Liceul Bolintin-Vale – ultima medie de admitere 5.00
4.Colegiul Ion Maiorescu – ultima medie de admitere 4.66
5.Liceul Călugăreni – ultima medie de admitere 3.79
6.Liceul Hotarele – ultima medie de admitere 2.83
7.Liceul Tudor Vianu – ultima medie de admitere 4.19
8.Liceul Mihăilești – ultima medie de admitere 5.47
9.Liceul Nicolae Cartojan – ultima medie de admitere 2.88
10.Colegiul Tehnic Ioan Bălănescu – ultima medie de admitere 3.14
11.Liceul Tehnologic Ion Barbu – ultima medie de admitere 3.97
Numărul elevilor promovați la Bacalaureat în 2021
1.Liceul Prundu – 2 elevi promovați (se cer 2 clase = 52 elevi)
2.Liceul Comana – 5 elevi promovați (se cer 3 clase = 78 elevi)
3.Liceul Călugăreni – 1 elev promovat (se cere 1 clasa = 24 elevi)
4.Liceul Hotarele – 20 elevi promovați (se cer 3 clase = 78 elevi)
5.Liceul Cartojan – 56 elevi promovați (se cer 7 clase = 182 elevi)
6.Liceul Tudor Vianu – 122 elevi promovați (se cer 7 clase = 182 elevi)
7.Liceul Ion Barbu – 12 elevi promovați (se cer 2 clase = 48 elevi)
8.CTVIB – 3 elevi promovați (se cere 1 clasa = 24 elevi)
Conform acestei analize C.J. consideră , în mod justificat, scăderea numărului de clase de la liceele teoretice și tehnologice
Prin tăierea claselor de la liceele teoretice se dorește stimularea concurenței,pentru ca elevii să obțină un loc la un liceu mai bun.
Consiliul Județean Giurgiu copiază modele de succes din țară, precum cele din Brașov, Bihor, Cluj, Brăila, unde ponderea claselor de teoretic versus ponderea claselor de școală profesională este de 40% versus 60%.
Educația trebuie privită prin prisma elevilor, nu a numărului de ore și norme acordate cadrelor didactice
În județul Giurgiu, discrepanța este uriașă, acest lucru fiind vizibil în cifre. Astfel, în anul școlar 2021 – 2022, în județul Giurgiu funcționează un număr de 188 de clase de liceu, curs de zi, însumând 4806 elevi și doar 29 de clase de învățământ profesional cu 615 elevi. Reducerea claselor cu profil umanist, pe termen lung, reprezintă un avantaj pentru toate unitățile de învățământ, deoarece vor beneficia de o selecție serioasă.
Încă de la reînființarea sa, din anul 2014, învățământul profesional a fost extrem de slab promovat în județ.
Rezultatele slabe la examenul de Evaluare Națională, precum și la examenul național de Bacalaureat, sunt efectele unei slabe promovări a avantajelor date de o meserie și asta deoarece toți elevii, indiferent de pregătire, ajung la liceu nu promovează examenul de bacalaureat. Județul este în situația de a nu mai avea forță de muncă calificată în niciun domeniu.
‘Ținând cont de aceste aspecte, și mai ales de implicarea vizibilă a agenților economici locali din ultimii ani, prin solicitarea și susținerea claselor de învățământ profesional și profesional dual, soluția optimă, cu rezultate reale pe termen mediu și lung, este regândirea planului de școlarizare de la nivel liceal și profesional, avându-se în vedere în primul rând cererea de specializări și calificări de pe piața muncii, precum și rezultatele absolvenților de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională.
Susținerea din partea agenților economici se traduce în realitate prin solicitările de clase de școală profesională depuse și realizate în anul școlar actual, prin înființarea primelor clase de învățământ profesional dual, prin implicarea directă în promovarea calificărilor și a meseriilor cerute. Pentru anul școlar 2021 – 2022 au fost solicitate 14 clase de învățământ profesional, realizându-se 11 dintre acestea, dintre care 2,5 clase de învățământ profesional dual.’ se mai arată în precizare .
Supraîncărcarea planului cu clase nerealizabile se observă cu ușurință Și din faptul că in planul de școlarizare propus, nu s-au realizat 6 clase de liceu.
Interesul și implicarea companiilor locale a crescut semnificativ
Agenții economici care au nevoie de forță de muncă calificată și care sunt dispuși să se implice în pregătirea lor practică sunt uneori descurajați de numărul foarte mare de locuri de la licee unde intră la liceu cu medii de 1 (unu) sau chiar fără examen de capacitatea. Aceștia preferă liceul , în detrimentul școlii profesionale chiar dacă nu absolv și nu au o calificare cu ajutorul căreia să înceapa să își câștige singuri o pâine.
Cu toate acestea, în urma eforturilor depuse de autoritătile județene în parteneriat cu cele locale pentru anul școlar următor, 2022 – 2023, au fost întocmite solicitări pentru 20 de clase de învățământ profesional. Dintre acestea 5,50 clase sunt PENTRU învățământul profesional dual, așadar interesul din partea companiilor locale a crescut semnificativ.
‘Oameni care ocupă funcții, au datoria sa schimbe ceva, sa facă progrese, sa încerce măcar, însă, “au administrat” o situație dezastruoasa și continua să intervină și să împiedice orice demers de schimbare și de progres.’ se mai arată în încheierea precizării C.J.
Camelia SACHETTI