Inca un focar de Pesta Porcina Africana a fost confirmat de autoritatile giurgiuvene. De data aceasta chiar in municipiu

10 focare de Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in judetul Giurgiu. Ultimul a fost confirmat chiar astazi in municipiu. Autoritatile locale avertizeaza cetatenii asupra masurilor ce se impun in asemenea situatii.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a confirmat un focar de Pesta porcina africana (PPA) intr-o exploatatie non profesionala de pe teritoriul municipiului Giurgiu, conform buletinului de analiza emis de I.D.S.A Bucuresti.
În județul Giurgiu, pana ieri , 20.06.2019, evoluau  9 focare de PPA la porcii domestici și 20 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 6 fonduri de vânătoare.

Si in  urma cu doua zile , I.D.S.A. București a confirmat pesta porcină africană în 2 exploataţii nonprofesionale: în localitatea Iepurești și în localitatea Giurgiu, judeţ Giurgiu.

Toţi porcii din exploataţiile afectate sunt eliminați

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii impactul manifestandu-se la nivel social și economic.

Si Primaria municipiului Giurgiu  avertizeaza cetatenii asupra masuriolor ce se impun in asemenea situatii.Le publicam si noi in randurile de mai jos.

DSVSA Giurgiu si Primaria municipiului informeaza cetatenii asupra masurilor ce se impun:
– Sa se foloseasca tavite cu dezinfectant la intrarea in zona animalelor;
– Echipamentul de protectie al proprietarului sa fie diferit fata de cel de strada;
– In zona destinata cresterii animalelor sa nu se permita accesul altor persoane, ci numai a proprietarului;
– Este interzisa introducerea in gospodarie, pentru administrarea de hrana dar si ca asternut, a materialului vegetal din zona de restrictie;
– Se interzice organizarea de targuri pentru vanzarea/ cumpararea de porcine, pentru a impiedica introducerea virusului pestei porcine africane in exploatatii;
Este foarte importanta colaborarea cu medicul veterinar de libera practica de pe raza localitatii. Cetatenii trebuie sa ii solicite acestuia ajutorul, de cate ori situatia o va impune.
Se poate notifica DSVSA Giurgiu la telefon 0246 230 491 sau la adresa de e-maill: office-giurgiu@ansvsa.ro cand apar cazuri de boala sau mortalitati subite.

Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *