În ultimele 24 de ore, pompierii giurgiuveni au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel local. Misiunile au vizat, în principal:
- stingerea unui incendiu izbucnit într-un garaj, în localitatea Adunații Copăceni
La locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, Punctului de Lucru Călugăreni (ISU Giurgiu) și Gărzii de Intervenție Măgurele (ISU BIF). În urma incendiului, au ars o autoutilitară și documente de identificare.
Cauza probabilă a producerii incendiului: scurtcircuit
- stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Vânătorii Mici
La fața locului s-au deplasat cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Gărzii de Intervenție Roata de Jos (ISU Giurgiu), Gărzii de Intervenție Videle (ISU TR) și Gărzii de Intervenție Potlogi (ISU DB).
În urma incendiului, au ars casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 160 mp, mobilier, electronice și electrocasnice, o anexă (50 mp), două tone de lemne de foc și anvelope auto.
Cauza probabilă a producerii incendiului: scurtcircuit
- stingerea a cinci incendii de vegetație uscată și anvelope
Incendiile s-au manifestat în municipiul Giurgiu (200 mp) și în localitățile Remuș (200 mp), Sfântu Gheorghe (2.000 mp), Ghizdaru (500 mp) și Darvari (au ars anvelope).
Pentru stingerea incendiilor au acționat pompierii din cadrul Detașamentelor Giurgiu, Bolintin Deal și Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă.
Cauza probabilă a producerii incendiilor: foc deschis.
- acordarea asistenței medicale de către echipajele Smurd în nouă situații.
Informare preventivă: cum să preveniţi un incendiu de natură electrică
1. Verificaţi instalaţia electrică!
Atunci când vă mutaţi într-un imobil, este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică. La o instalaţie veche există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.
2. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei / întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
3. Nu suprasolicitaţi o priză!
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele care au putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
4. Marcaţi fiecare priză!
Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V) precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur. Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.
5. Folosiţi aparatele corespunzător!
Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.
În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.
6. Nu improvizaţi!
Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlașca” al Judeţului Giurgiu
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
str. Dorobanți, nr. 19, tel.0246/215.150, fax 0246/219.149www.isugiurgiu.ro, e-mail: relatiipublice@isugiurgiu.ro