web analytics
Giurgiu-Tribune

Interviu cu un Folkist: Tica Lumanare

Tica Lumanare,trubadurul giurgiuvean cu palmares bogat, se intoarce adesea sa le cante giurgiuvenilor .Folkistul are publicul sau care il iubeste si ii cinstese munca de artist prin prezenta la spectacole.
Chiar inainte de urmatorul spectacol pe care il pregateste giurgiuvenilor i-am luat un interviu.

Reporter : Pe langa publicul fidel , poti spune ca ai facut si prozeliti, ma intereseaza mai cu seama impactul asupra tinerilor ?

Tica Lumanare : Este greu de spus despre impactul pe care, ceea ce tu faci, il are asupra unor grupuri de oameni, intotdeauna esti subiectiv. Poti cadea in capcana modestiei sau, dimpotriva a infatuarii. Eu am incercat sa ma abtin de la astfel de afirmatii, pot spune doar ce am auzit despre asta de la altii…uneori descopar persoane care-mi spun ca au crescut cu muzica mea, a noastra de la Karma, ca, unora, anii studentiei le-au fost marcati de muzica noastra de munte, ca unii pastreaza si acum, dupa…atatia ani ..(23 de ani n.r.)…primele noastre casete audio…!! Gasesc piesele mele pe unele Cd-uri, ale altora(nu ca ar fi legal!), ascult piesele mele cantate la televiziuni importante ca Antena 1….(chiar daca nu se spune ale cui sunt). Vad pe youtube piesele mele sau Karma cantate de multi tineri(unii au bunul simt sa scrie ca sunt ale noastre). Acestea sunt fapte…interpretarea lor depinde de cat de mult ma simpatizeaza sau ma dispretuieste persoana respectiva …

R.: Cam cate spectacole ai intr-o luna ?

T.L. : Nu am un numar fix de concerte/spectacole. Uneori mai multe , alteori mai putine…depinde si de anotimp….as putea spune o medie de 4…avand in vedere ca Bucurestiul si Brasovul sunt, cel putin, lunare…as fi vrut si Giurgiu, dar se pare ca extrem de multi vor doar sa-mi fie “prieteni” pe facebook, desi n-am inteles de ce, atat timp cat profilul meu este public!!??

R. : Exista ceva ce nu ai facut, desi ti-ai dorit sa faci?

T.L. : Hmmm… cred ca da… Unele nu le pot spune public, altele da….spre exempu , sa ma fi ocupat mai serios, in ultimii ani, de sanatatea mea…sa am mai multa grija de mine…si cred ca mai sunt…

R .: Din tot ceea ce ai facut,( profesor de chitara si canto , proiecte interesante in domeniul turismului, concerte) …ce crezi ca ai facut mai bine si de ce?

T.L. : Eu tot ce fac, fac din placere, fac cu pasiune si de aceea cred ca tot ce am facut am facut bine, cel putin asta este parerea mea…dar ca si gustul fiecaruia, nu-l poti discuta sau condamna…

R. : Cum crezi ca pot fi atrasi si stimulati tinerii sa asculte muzica adevarata…cea cu instrumente, voci bune neprelucrate ?

T. L. : Lupta cu media este in primul rand inegala si nedreapta. Nu te poti pune cu un radio sau cu o televiziune, mai ales cand aceasta are un impact major asupra tinerilor si nu numai. Din pacate, parerea mea, profesionista, zic eu, este ca aceasta “indobitocire”, este gandita si bine directionata…singura arma ramane educatia…atunci cand zestrea nativa si permite asta.

R.: Ce concerte urmeaza ?

T.L.: Urmeaza obisnuitele concerte din Giurgiu(20 mai), Bucuresti(23 mai) si Brasov(25 mai), dar mai am si unele concerte la evenimente private, luna asta in Giurgiu(18 mai) si pe litoral(19 mai)… si cine stie ce mai poate aparea. Ar fi putut fi si si mai multe chiar si in Giurgiu, doar ca imi rezerv, intotdeauna, dreptul de a canta acolo unde sunt respectat, cel putin ca om, daca nu ca artist.

Asadar duminica, 20 mai 2018, Tica Lumanare va asteapta la Cafenea TURN KM 0 Incepand cu ora 20.00, la un nou concert folk #TurnulcuFolk@TicaLumanare.

@ZAPONTIS

Camelia Sachetti

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *