Invazie de conturi false pe Facebook

În ultimele zile și nu întâmplător, pentru că vin alegerile, conturile false pe rețelele se socializare au apărut ca ciupercile după ploaie. Tot mai mulți giurgiuveni, utilizatori de facebook, se plâng de invazia postacilor care fie le clonează paginile, fie lansează cereri de prietenie la întâmplare. Asistăm, așadar, la o campanie electorală din ce în ce mai murdară în mediul online, în care utilizatorii conturilor false atacă pe oricine îndrăznește să fie vocal și să critice greșelile, în special politice și acțiunile unui partid sau altul.

Mai grav este că unii lideri politici încurajează astfel de practici, în detrimentul dezbaterilor libere, ccea ce nu denotă decât lașitate și disperare, fără asumarea identității și fără asumarea afirmațiilor pline de mizerii ce deseori nu pot fi reproduse.

Postacii din spatele conturilor false au, însă, misiuni foarte clare: obțin date personale și răspândesc conținut mincinos ori propagandistic, în favoarea unuia sau altuia dintre candidați, inițiază sau distribuie știri false, dar și pot raporta anumite postări ca și spam, chiar dacă acelea nu au încălcat nicio regulă.

Conturile false se pot identifica ușor, și verifica la fel de simplu urmând câțiva pași:

  •  Fotografia de profil îi aparține altcuiva sau nu este portretul unei persoane
  • Datele personale lipsesc cu desăvârșire. Majoritatea utilizatorilor își bifează măcar câteva detalii, cum ar fi studiile sau orașul în care trăiesc. Nu și conturile false
  •  Postează repetat, uneori agresiv, cam același tip de conținut
  • Posesorul contului nu răspunde niciodată sau aproape niciodată la mesajele care-i sunt adresate, sau, dacă o face, folosește un limbaj diferit de portretul pe care și l-a creat
  •  Numele contului nu mai figurează altundeva în afară de Facebook

Urmând acești pași, în urma cărora constatați că acel cont are un utilizator ascuns și care, pe deasupra, folosește un limbaj agresiv sau desfășoară activități ilegale, puteți să îl raportați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *