IPJ-GIURGIU: ATENŢIE LA CIRCULAŢIA PE TIMP DE CEAŢĂ! ADOPTAŢI UN COMPORTAMENT PRUDENT! COMUNICAT DE PRESĂ

Ceața persistentă reprezintă un factor perturbator pentru circulația autovehiculelor, din cauza vizibilității scăzute. Ea este asociată si cu posibilitatea întâlnirii unor porțiuni umede, care determină scăderea aderenței pneurilor la suprafața părții carosabile.

În aceste condiții, obligațiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, reducerea vitezei de deplasare și folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite. Cei de la volan trebuie să-și asigure o bună vizibilitate, fiind necesar ca ștergătoarele de parbriz și instalația de climatizare să fie în stare perfectă de funcționare.

Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, precum și pe cele de ceață, în cazul apariției acestui fenomen, pentru a reduce riscul înregistrării unor evenimente rutiere negative ca urmare a neasigurării la schimbarea direcției de mers. Păstrați o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față.  

Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație – climatizare!

Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceață, din cauza unei defecțiuni, accident sau din orice altă cauză, prezența acestuia trebuie semnalizată atât prin luminile de poziție și cele de avarie, cât și prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.  

Pentru a nu produce blocaje în trafic, le recomandăm șoferilor să nu depășească coloana de autovehicule oprite la semafor și să nu oprească sau să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier. 

De asemenea, este necesar ca aceștia să păstreze liber centrul intersecției, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public și să nu treacă la culoarea roșie a semaforului electric destinat lor și să nu claxoneze inutil.

Totodată,  conducătorii auto trebuie să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de autovehiculul care îl precedă, pentru a putea opri în condiții de siguranță, în situația în care acesta încetinește brusc.  

Pietonilor le recomandăm să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *