ISU Giurgiu: Peste 230 de incendii la locuințe, de la începutul anului

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlașca” al Judeţului Giurgiu
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Giurgiu, 27.11.2019

COMUNICAT DE PRESĂ

​De la începutul anului și până în prezent echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vlașca“ al județului Giurgiu au intervenit pentru stingerea a 233 de incendii la locuințe. În urma acestora, 5 persoane și-au pierdut viața.
Principalele cauze ale acestor incendii au fost:

 • instalațiile electrice defecte;
 • coșul /burlanul de fum defect sau necurățat;
 • mijloacele de încălzire nesupravegheate;
 • cenușă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit;
 • focul deschis;
 • scurgeri / scăpări de produse inflamabile.
  Pentru evitarea situațiilor în care este pusă în pericol viața persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizarea sistemelor de încălzire.
  În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coșurile de fum și celelalte instalații de încălzire trebuie controlate și înlăturate defecțiunile constatate.
  Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizații, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate.
  De asemenea, nu este permis ca în structura coșului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau ale planșeului. Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanță considerabilă față de sobe, iar în fața ușilor de alimentare ale acestora trebuie amplasată o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor și cenușei.
  Totodată, este interzisă aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.
  Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
  În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie gaze.
  NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!
  În cazul sobelor de gaze, aprinderea focului trebuie realizată doar după aerisirea focarului.
  Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fiipregatit.ro”-www.fiipregatit.ro.


COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *