ISU ne spune:”Curățați coșurile de fum!” Se mai găsesc, oare, coșari?

Mai știți, pe vremuri, când în prag de iarnă venea coșarul? Un nene în negru, plin de cenușă, care umbla din casă în casă pentru a scutura sobele, omul ăla pe care dacă îl întâlneai pe stradă se spunea că îți aduce noroc? 

Este și un cântec:

Ți-a iesit coșar în drum
Și-ti inchipui că de acum
Griji, nevoi, necaz, durere
Se vor duce ca un fum

Ei bine, timpul a trecut, sobele au rămas, iar coșarii au dispărut. O meserie încă necesară pe piața muncii, având în vedere tragediile care se petrec frecvent iarna, pentru că oamenii nu mai acordă importanță verificării și curățării coșurilor de fum, iar incendiile sunt aproape inevitabile.

Potrivit ISU Giurgiu, peste 30 de incendii s-au produs în acest an din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor. Cel mai grav eveniment s-a produs în luna martie, în localitatea Toporu, acolo unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu provocat de coșul de fum deteriorat. 

Unde mai găsim coșari?

Ca în orice alt domeniu, curățarea unui coș de fum nu poată fi făcută de un neavizat. Și aici e nevoie de un specialist, de un calificat, însă nu sunt multe firmele care oferă astfel de servicii, iar cele existente percep costuri pe care multe familii, mai ales din mediul rural, nu și le permit.

Totuși, pentru evitarea unor nenorociri, există câteva recomandări care pot fi puse în practică și de cei care nu sunt neapărat coșari:

  • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

One thought on “ISU ne spune:”Curățați coșurile de fum!” Se mai găsesc, oare, coșari?

  1. O mare “HOTIE”, mai ales la casele care au sobe pe gaz, cei care vin ard 3 ziare infunda si arzatoarele deci mai degraba sunt un pericol, si cer 400 de lei pe o amarata de hartie numita autorizatie. Veniti la Craiova sa vedeti ca asa se face treaba, lucru asta il faceau cei de la gaze pe timpuri si cred ca erau mult mai atenti, in acelasi timp o soba pe gaz nu trebuie curatata atat de des ca una pe lemn, soba se poate infunda doar de la praful care vine pe cos ci nu de la gaz. O mare marlanie creata de guvern, pt ca unii sa stoarca bani pe 3 ziare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *