web analytics
Giurgiu-Tribune

Klaus Iohannis: România are peste 3.000 de paturi la ATI

”Situaţia epidemiologică atât la nivel european, cât şi la nivel naţional se agravează, din păcate, constant şi numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul.

Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi – pe de o parte, în zona de prevenţie, prin care încercăm limitarea transmiterii infecţiei, şi pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire şi de tratament de specialitate.

De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţi recunoscuţi de Terapie Intensivă şi Ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel naţional, secţiile ATI la nivel naţional – şi când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât şi la personalul medical.

Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de terapie intensivă la nivel naţional chiar de la începutul pandemiei.

În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare.

La acestea se adaugă cinci unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare – de 169 de paturi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *