Klaus Iohannis se adresează astăzi pentru a patra oară liderilor lumii de la tribuna Adunării Generale ONU. Ce a susținut președintele în discursurile din 2015, 2017 și 2018

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri, în calitate de şef al delegaţiei României, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care se desfăşoară la New York.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului fac parte ministrul de Externe, Ramona Mănescu, consilierii prezidenţiali Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, consilierul de stat Dana Bârsan şi reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga.

Tot miercuri, Klaus Iohannis va participa la Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum) pe tema ”Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă” și va susține o intervenție în cadrul sesiunii tematice ”Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”, care se va desfășura între 15:00-16:00 (ora locală).

Președintele Klaus Iohannis este prezent pentru a patra oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global. Discursul de miercuri va fi cel de-al patrulea susținut de șeful statului în plenul Adunării Generale a ONU. 

În discursul din 2018, cel de-al treilea de la tribuna Adunării Generale a ONU, Iohannis a promovat în principal candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 – 2021, poziție pe care nu a obținut-o în urma unei competiții cu Estonia și în contextul unor declarații politice pe care Iohannis le-a calificat drept ”iresponsabile” privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iohannis a folosit prilejul intervenției naționale pentru a face un apel către liderii lumii în favoarea multilateralismului global în raport cu provocări precum schimbările climatice, dar și alte dosare internaționale importante.


Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicam şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadershipului global“, a afirmat președintele, în condițiile în care apeluri similare în favoarea multilateralismului au fost făcute de mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron, poziții contrastante cu președintele SUA, Donald Trump, care a respins ”ideologia multilateralismului”. (Urmăriți și VIDEO Klaus Iohannis, mesaj către liderii lumii de la tribuna ONU în susținerea candidaturii la Consiliul de Securitate: ”România va fi un partener responsabil în promovarea agendei comune a ONU”).


În discursul din 2017, șeful statului a folosit prilejul adresării Adunării Generale pentru a arăta că România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate în calitate de membru nepermament pentru mandatul 2020-2021.


„Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu” (Urmăriți și VIDEO Într-un discurs adresat liderilor lumii reuniți la ONU, Klaus Iohannis a promovat candidatura României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate)


În 2015, la nouă luni de la preluarea funcției prezidențiale, Klaus Iohannis a participat la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale, unde a punctat contribuțiile aduse de România Națiunilor Unite, în condițiile în care țara noastră aniversa în acel context 60 de ani de la aderarea la organizație.


România se află printre acele țări care au avut și au încredere, și au susținut și susțin necondiționat Națiunile Unite. 2015 este un an special pentru țara mea, deoarece aniversăm 60 de ani de la aderarea României. Națiunile Unite au ajutat România în diferite moduri, în diferite perioade din era ce a urmat Celui de al Doilea Război Mondial. La început, în ciuda și împotriva faptului că a făcut pare din grupurile monolitice de țări fost comuniste, Romania a găsit, aici, la ONU, cadrul propice pentru a-și afirma independența națională și a-și face prieteni și parteneri în întreaga lume. Mai târziu, Națiunile Unite i-au furnizat țării mele ocazia de a intra în dezbateri și acțiuni privind chestiuni globale, în dialog și cooperare pe toate continentele. (…) România s-a aflat deseori în prima linie a marilor campanii desfășurate de către Națiunile Unite” (Urmăriți și VIDEO Corespondență de la New York. Președintele Iohannis, primul său discurs la tribuna ONU)


Puteți citi, pe larg, despre participările lui Klaus Iohannis la ONU aici (2015)aici (2017) și aici (2018).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *