La Profesională, dar calificat sau la liceu și șomer la stat?

Majoritatea părinților noștri nu au fost la facultate. Să fim sinceri! Mulți nu aveau nici liceul terminat, dar nu pentru că erau slabi, ci pentru că așa erau vremurile, grele. Amintiți-vă! Lucrau la Dunăreana, la ICMUG, la Șantierul Naval, Fructonil, Abator, etc, pentru că important era să muncești, să ai o meserie, să scoți capul mândru în lume.

Și să nu credeți că părinții lor nu și-ar fi dorit mai mult! ”Învață, dacă nu vrei să ajungi cioban la oi!” – așa spuneau. Cine invăța ajungea inginer, medic, director chiar, alții își alegeau o meserie pentru care trudeau în fabrică, la practică, ucenici, fără nicio rușine. Din contră.

În timp, după ”emancipare”, să mergi la liceu a devenit un trend, o fiță, în egală măsură și pentru copii și pentru părinți. Aerele de licean dispar însă la finele celor douăsprăzece clase, cine apucă să le termine.

Aproape toate liceele din Giurgiu au rezultate mai mult decât rușinoase după Bac și cu toate astea sunt părinți și profesori care țin morțiș ca după cele 8 clase terminate, copiii care abia au luat 2, 3 sau 4 la Evaluare, să meargă la liceu.

Apoi, profesorii se plâng că sunt unii care nu știu să scrie și să citească, părinții dau vina pe profesori că nu le dau note mari și tot așa, ne învârtim într-un cerc vicios, care după 12 ani se lasă cu șomaj.

”Cum să ceri la 18 ani bani de țigări și haine părinților? Fii pe picioarele tale!” – Nu asta le spunem toți, copiilor?

Alternativa liceelor care scot pe bandă rulantă șomeri și viitori oameni fără nicio calificare și nicio ocupație sunt școlile profesionale. Da, ele, aici la Giurgiu. Anul acesta toate clasele au fost ocupate, spre disperarea liceelor teoretice care pierd teren. Aici e problema, de fapt.

Când autoritățile județene din Giurgiu, după modelul unora mai breji ca noi, Brașov, Bihor, Galați își doresc cu ardoare un campus profesional și mai multe clase la Profesională, la cerința mediului de afaceri, apar contestatarii.

Cică li se ia dreptul unor elevi de a învăța la liceu

Nu li se ia niciun drept, numai că la liceu vor trebui să învețe cei ale căror medii generale le permit să o facă. Când intri la liceu, la mate-fizică, să zicem, după ce la Evaluare ai luat 3 sau 2, după ce 8 ani ai avut note crescute artificial, este puțin probabil ca după 4 ani de liceu să ai vreo șansă.

Voi, contestatarii, cei care plângeți de mila acestor copii, i-a spuneți, cu ce calificare te alegi după terminarea unui liceu dacă nu ”dai” la facultate? Cu niciuna, vă spunem noi.

Așa că, după ce că suntem ultimii pe țară la Bac, după ce că ani întregi ne-a durut la bască de învățământ, mai ținem și coada sus, de mândrie, și de focul liceelor care pierd clase în favoarea școlilor profesionale.

Păi dacă vrem meritocrație, să fie meritocrație, că de mândrie suntem sătui.

Atașăm aici și o situație a mediilor de admitere în 2021, așa ca să ne dăm seama, în al 12-lea ceas de ”performanța” din liceele giurgiuvene.

Medii de admitere la liceu 2021

1.​Liceul Prundu – ultima medie de admitere 2.73
2.​Liceul Comana – ultima medie de admitere 2.79
3.​Liceul Bolintin-Vale – ultima medie de admitere 5.00
4.​Colegiul Ion Maiorescu – ultima medie de admitere 4.66
5.​Liceul Călugăreni – ultima medie de admitere 3.79
6.​Liceul Hotarele – ultima medie de admitere 2.83
7.​Liceul Tudor Vianu – ultima medie de admitere 4.19
8.​Liceul Mihăilești – ultima medie de admitere 5.47
9.​Liceul Nicolae Cartojan – ultima medie de admitere 2.88
10.​Colegiul Tehnic Ioan Bălănescu – ultima medie de admitere 3.14
11.​Liceul Tehnologic Ion Barbu – ultima medie de admitere 3.97

Numărul elevilor promovați la Bacalaureat în 2021

1.​Liceul Prundu – 2 elevi promovați (se cer 2 clase = 52 elevi)
2.​Liceul Comana – 5 elevi promovați (se cer 3 clase = 78 elevi)
3.​Liceul Călugăreni – 1 elev promovat (se cere 1 clasa = 24 elevi)
4.​Liceul Hotarele – 20 elevi promovați (se cer 3 clase = 78 elevi)
5.​Liceul Cartojan – 56 elevi promovați (se cer 7 clase = 182 elevi)
6.​Liceul Tudor Vianu – 122 elevi promovați (se cer 7 clase = 182 elevi)
7.​Liceul Ion Barbu – 12 elevi promovați (se cer 2 clase = 48 elevi)
8.​CTVIB – 3 elevi promovați (se cere 1 clasa = 24 elevi)

Nicoleta Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *