Liberala Livia Ionescu: Nu contează cât beton sau asfalt toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic. INTERVIU

Livia Ionescu, noul secretar general adjunct al OFL (Organizatia Femeilor Liberale), filiala judeteana  Giurgiu, este cunoscuta de multi giurgiuveni drept o respectabila  femeie de afaceri si un bun manager cu idei constructive. Ca se manifesta in spatial virtual, in sedintele organizatiei de femei liberale giurgiuvene sau in activitatile filialei de partid, Livia Ionescu are puncte devedere si initiative pertinente dupa cum veti observa in interviul de mai jos;

Reporter :  Initiativele si solutiile in administratie pe care le oferiti in discutiile dvs. cu cetatenii, v-au  transformat intr- o “voce”atat in viata reala cat si in mediul virtual . Stiu ca ati activat si in domeniul constructiilor, dar, daca ar fi sa aducem un plus de culoare si de utilitate tinand cont de posibilitatile actuale, de unde ati incepe conturarea orasului Giurgiu intr-un oras deosebit?

Livia Ionescu: Un oraș este deosebit nu doar prin faptul că ceea ce arată e frumos, dar și prin modul în care ceea ce e frumos poate fi în același timp și util.
 Parcările în toate zonele orașului nostru, lasă de dorit. În fața Policlinicii Giurgiu, există loc suficient pentru a crea o parcare foarte necesară tuturor celor ce ajung acolo, fără costuri exagerate, mă gandesc aici la o mică structură pe un nivel care seamănă puțin cu casele”la rosu”, adică doar stălpi, acoperis și gata parcarea, după ce ai scos binențeles resturi de borduri și câțiva arbuști.
De asemenea, vis-a-vis de Spitalului Județean Giurgiu, există un teren viran pe care, câteodată poposește Circul. Acolo se poate construi o parcare  foarte necesară, fiind cunoscut faptul că în zonă sunt patru farmacii, un parc și spitalul. Nu putem înțelege nicicum, chicioasele  anvelope vopsite, pline deflori, amplasate acolo, în detrimentul locuitorilor care au nevoi vitale înaceastă zonă!

R.: Asta daca nu luam in calcul faptul ca acel teren este unul privat , dar am inteles ideea.  Parcarile sunt, o necesitate a urbanismului modern .De unde facem rost de latura estetica fara prea multi bani?

L.I.:Un oraș frumos nu este atunci când fiecare își construiește ce vrea în fața blocului, când după anvelopare fiecare își colorează fațada apartamentului cum dorește iar în  cartierele cu case, ne trezim într-o zonă pestriță mai ceva ca Sorcova Vesela,  ci atunci când tot ce se creează, se creeazăcu ajutorul instituțiilor care au salariați cu școală și cu un gust estetic dezvoltat. Acest lucru poate fi reglementat de Primărie prin hotărârile pe carele ia conducerea, în sedințele de consiliu.

R.: OK. Sa presupunem ca aspectul asta ar fi rezolvat , dam aceeasi  culoare pe blocuri, dar “ergonomia buzunarului” ii trimite pe giurgiuveni  sa isi caute de lucru in capitala sau chiar in afara granitelor. Ne mai arde de colorat?

L.I.: În opinia mea, orașele moderne trec prin schimbări, se transformă și se adaptează necesităților actuale ale locuitorilor, astfel încât să aibă un nivel ridicat de accesibilitate și servicii cât mai bune. În toată această transformare, un oraș trebuie să fie definit de creativitate,pentru că doar așa va putea să rețină minți inteligente, care nu vor părăsi orașul plecând în alte țări, fiind în același timp, atrăgător pentruvizitatori, investitori, dar și locuitori.
 Un oraș INTERACTIV este un oraș castigat. Primarul ar trebui să ceară părerea oamenilor despre ce vreasă facă, să vina în întâmpinarea dorințelor lor, să stabilească întâlniri cuoamenii ca să le afle problemele,  sau,măcar să citească aceste rânduri, fără a considera că noi cetățenii ne exprimămopiniile pentru a câștiga notorietate.

R.: Majoritatea primarilor se bazeaza pe PNDL-uri si alte surse de la bugetul de stat. Cetatenii isi doresc sa lucreze in administratiile  locale pentru ca se castiga bine si e “safe” , sau macar sa fie “abonati” la lucrarile unei localitati, asa ca pentru cei mai multi, tot plecarea e ultima solutie .

L.I.: Nu contează cât beton sau asfalt toarnă o primărie,dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare. Primăria, Consiliul Județean, Prefectura, trebuie să fie permanent atente, la ceea ce se întâmplă cu sectorul privat, creând posibilitatea acestora să-și poată plăti angajați, nicidecum atunci când au probleme, să îi considere în imposibilitatea de redresare, ignorând semnalele acestora.

R.: Dar, daca vine primarul si spune ca nu poate aduce investitori din cauza piedicilor din propriul partid, cum a fost de exemplu cazul la Giurgiu ?

L.I.: Investițiile nu pot fi atrase decât prin dezvoltarea infrastructurii de business, printr-o promovare activă și focusată, prin diferite parteneriate pentru dezvoltare, prin crearea unui mediu atractiv pentru investitori. Poți să identifici terenuri în municipiu și județ, pe caresă le pui la dispoziția investitorilor, făcând public prin reclame acest fapt, acordându-le facilități, scutindu-i un an, doi de plata impozitului, sau acordându-le posibilitatea unei redevențe mici în această perioadă. Astfel sevor crea locuri de muncă și crești nivelul de trai al oamenilor ce te-au ales, plătitori de taxe și impozite.

Camelia Sachetti

sursa foto; facebook

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *