Astfel, Biroul Politic Național al PNL a emis o decizie prin care îi obligă pe președinții de organizații să-și asume candidaturile fie pentru primărie fie pentru consiliul județean. De asemenea, decizia prevede dizolvarea conducerilor de filiale care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024.

Iată mai jos, decizia integrală a BPN din 31 ianuarie:

  1. Președintele filialei județene a PNL va candida la alegerile locale din 2024 la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, în funcție de situație.
  2. Candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, care vor obține un scor politic sub scorul filialei județene/municipale, nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegeri parlamentare.
  3. Conducerile filialelor județene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024 (media dintre procent și numărul de voturi) vor fi dizolvate. În stabilirea clasamentului se va ține cont de ponderea populației maghiare.