Lovitură de teatru la Colegiul ”Ion Maiorescu” din Giurgiu

Când copiii iau decizii în locul adulților, lucrurile nu se termină întotdeauna în avantajul lor.

La Colegiul Maiorescu, proiectul cultural al unor elevi, fără ca vreun cadru didactic să-și dea acordul, a fost stopat la timp.

Ne-a parvenit la redacție o informație, pe surse, potrivit căreia, conducerea Colegiului Național ”Ion Maiorescu” a anulat piesa de teatru pregătită de elevi ai colegiului, programată a se juca la Teatrul ”Tudor Vianu”, joi, 11 aprilie, la ora 18.30.

Cum nu putem publica niciodată o informație fără puncte de vedere oficiale, am mers pe firul poveștii și iată ce am aflat.

Un grup de elevi ai colegiului a pregătit o piesă de teatru pe care să o prezinte întregului liceu în data de 11 aprilie. Chiar dacă au repetat 3 luni, conducerea colegiului nu a fost înștiințată oficial, în scris, despre programarea acestui spectacol chiar în timpul orelor, despre conținutul piesei, despre numărul de elevi implicați. Din discuțiile cu directorul colegiului, prof. Lucica Ababei, am primit următoarea declarație:

Am  aflat despre spectacolul pregătit de elevii colegiului, de pe Instagram. Era programat la ora 18.30, în timpul orelor de curs. Ce ar fi trebuit să facem, să închidem liceul și să mergem toți la teatru? În plus, nimeni din conducerea colegiului, nici consilierul educațional, nici vreun părinte sau cadru didactic nu ne-a înștiințat despre programarea acestui spectacol. Procedura este clară. Întâi trebuie să fim înștiințati, apoi să aprobăm în Consiliul colegiului, să facem adresă la Inspectoratul Școlar, să parcurgem toți pașii legali pentru ca elevii să fie în siguranță. Cum a putut conducerea Teatrului ”Tudor Vianu” să ofere sala mare unor copii, pe vorbe, fără să existe un contract, un parteneriat scris între teatru și Colegiul Maiorescu? Cine își asuma dacă, joi, la 18.30, în timpul orelor, copiii ar fi fost la teatru și li s-ar fi întâmplat ceva rău, cine ar fi răspuns? Acestea sunt motivele pentru care, joi, la 12.00 am convocat Consiliul, unde au participat reprezentanți ai părinților, președintele Consiliului Elevilor, elevul care a regizat piesa și cadre didactice. Toți au fost de acord că s-a procedat greșit, motiv pentru care piesa a fost AMÂNATĂ și nu ANULATĂ, urmând a fi programată pentru ”Săptămâna Verde” sau o altă dată cu care suntem toți de acord”. – prof. Lucica Ababei – director CN ”Ion Maiorescu”

Conducerea teatrului ”Tudor Vianu” vine și ea cu un punct de vedere, pe facebook.

Îmi pare rău, dar nu pot să tac! Probabil că o să îmi câștig dușmani, dar nu pot să tac!

Am văzut ieri dezamăgire pură, lacrimi de neputință, revoltă și în final, din nefericire, resemnare…

(…) Vă întrebați care a fost justificarea anulării acestui spectacol? Și eu. Cică liceul nu a fost anunțat ÎN SCRIS (Pe bune?! Copiii știu să facă hârtii și hârtiuțe dacă nu le zici că trebuie?!), că au anunțat doar pe facebook, Instagram și alte onlineuri, că niciun profesor nu a văzut desfășurătorul și nu pot garanta decența spectacolului !!! (nu zic despre încrederea în educația pe care tot dânșii au dat-o, dar în 3 luni ar fi putut să arunce o privire)… Încununarea tuturor justificărilor a fost NOI NU AM ȘTIUT și “dacă vine cineva cu un cuțit în sală în timpul spectacolului cine îi apără pe copii… nu este anunțată jandarmeria”. Păi și de ce nu s-a făcut asta în cele 3 luni ”. – Ana Sivu- Daponte – manager Teatrul ”Tudor Vianu”

Cine are dreptate în toată această dispută? Nicicum copiii. Ei nu pot lua decizii în locul adulților și nici nu pot face ce vor când sunt la școală, doar pentru că ei cred că știu ce fac. Orice părinte când își trimite copilul la școală, vrea să îl știe în siguranță, iar cadrele didactice și conducerea școlilor poartă această responsabilitate pe umeri.

În cazul teatrului, oricât de mult ar iubi conducerea copiii și i-ar sprijini în proiectele lor, să dai sala mare pe vorbe, fără acordul școlii, părinților, în timpul orelor de curs, nu prea seamănă a profesionalism.

Piesa de teatru se va juca, dar așa cum trebuie și cu acordul cui trebuie, legal și da, cu toate documentele pe masă. 

UP DATE: Conducerea Inspectoratului Școlar Giurgiu, dă dreptate,  în totalitate, conducerii Colegiului Național ”Ion Maiorescu”.

Am luat la cunoștință despre toată această situație. Conducerea colegiului a procedat corect amânând spectacolul de teatru programat de Consiliul Elevilor în timpul orelor de curs și fără acordul scris. Orice activitate care vizează elevul trebuie să treacă prin Consiliul de Administrație, prin Colegiul Profesoral și prin notificarea Inspectoratului Școlar. Nu există obstrucție pentru actele cultural-educative, însă trebuie respectate toate procedurile legale, ori aici, elevii nu au procedat corect.” – prof. Ion Ghimpețeanu – insp. școlar general

Nicoleta Pană

5 thoughts on “Lovitură de teatru la Colegiul ”Ion Maiorescu” din Giurgiu

  1. Va asigur ca adevarul nu este fix asa cum il descrieți dumneavoastră in acest articol. Detaliile sunt multe si poate ar trebui cerura opinia tuturor partilor. Au fost implicate si cadre didactice care au pregatit ce ceva vreme copii pentru momente din spectacol. Acestea cunoasteau detalii. Sa presupunem prin absurd ca doamna director nu a primit o hartie oficiala de la presedintele consiliului elevilor, dumneaei are relatii zilnice cu cadrele didactice din colegiul pe care il conduce, imi spuneti ca timp de 3 luni de repetitii nu i-a ajuns la urechi nici macar ca zvon existenta acestui spectacol? Ma indoiesc….. este un adult , cadru didactic , director de colegiu national…. repetam povestea de la balul bobocilor ” noi nu am stiut nimic, parintii ce au facut ” ?????

    1. Aici nu se merge pe presupuneri prin absurd. Conducerea colegiului nu a primit nimic scris, oficial, despre organizarea acestui spectacol, mai ales ca era programat în timpul orelor. Chiar dacă au fost profesori care au știut, era de datoria lor, ca adulți, cadre didactice să se ocupe ca acest demers al elevilor, lăudabil, de altfel, să parcurgă toți pașii legali. Ar trebui să vă bucurați că premiera nu a fost anulată, ci amânată. Copiii își vor juca piesa.

    2. Din moment ce cadrele didactice și conducerea școlilor poartă responsabilitatea siguranței elevilor pe umeri, cum este posibil ca nimeni din conducere să nu fi avut habar timp de 3 luni despre ce anume fac elevii în scoală?!? Copiii aceia au fost nesupravegheați la TOATE repetițiile sau au fost supravegheați, dar nici măcar un singur adult nu s-a deranjat să îi întrebe dacă au făcut informări scrise către conducere, să îi ÎNVEȚE cum să le redacteze și cui să le trimită?

  2. Nu este corect să acuzați copiii. Au muncit foarte mult pentru acest spectacol. Au sacrificat timp liber pentru repetiții, au investit în costume, și-au creat o poveste, au vrut să realizeze ceva frumos care să îi diferențieze de alții. Au vrut sa arate că sunt tineri care pot face și altceva în aceste timpuri în care sunt date exemple de tineri care se droghează și comit diverse fapte cu iz penal. Ieri, au fost dezamăgiți, au plâns și nu știau unde au greșit. Nu cunosc toate amănuntele, nu vreau să acuz pe nimeni, dar vreau să nu tăiați elanul acestor tineri minunați, ar fi păcat.

  3. Și nu a fost vorba doar de o piesa de teatru. Spectacolul pregătit nu doar de copii cuprindea mai multe momente de dans, recital, muzică, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *