Reos Production, firma giurgiuveană specializată în crearea de componente electronice și de lămpi LED de ultimă generație, a pornit la drum cu 20 de angajați. Acum are 200, însă nu a fost deloc ușor în găsirea forței de muncă.
Azi, în cadrul unei întâlniri cu vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea și conducerea Colegiului Tehnic ” Viceamiral Ioan Bălănescu”, managerul Reos, Lucian Florea, a subliniat importanța existenței școlilor profesionale și a forței de muncă calificate, mai ales că, în domeniul pe care îl reprezintă, calificarea este aproape inexistentă.
” Forța de muncă este foarte importantă. Angajații mei au participat la diverse cursuri de calificare în alte localități, pentru că la Giurgiu nu există așa ceva. (…) Îmi doresc din tot sufletul să ajut acest mod de învățământ profesional dual, pentru că tinerii trebuie să înțeleagă, că odată calificați într-o meserie, au un loc de muncă, siguranța zilei de mâine, posibilitate de avansare. Mulți termină o facultate la fără frecvență, fără posibilitatea de a se angaja într-un birou, pe când un muncitor calificat, printr-un sistem profesional dual, poate găsi rapid un loc de muncă bine plătit.”
De exemplu, Colegiul Tehnic ”Ioan Bălănescu” poate oferi calificări în foarte multe meserii cerute de angajatorii din Giurgiu: clase de mecanică, electronică, construcții, industria alimentară, dar se poate autoriza pentru a se putea oferi orice fel de calificare care este cerută de mediul de afaceri giurgiuvean.
Pentru a facilita accesul elevilor la o școală profesională, Consiliul Județean Giurgiu intenționează ca, din toamnă, să deschidă, în Giurgiu, un cămin care să ofere cazare și masă caldă elevilor din mediul rural la care se adaugă o bursă din partea Consiliului Giurgiuvean pe lângă cea de 200 de lei oferită fiecărui elev de către Ministerul Educației.