Ludovic Orban: “Cerem direct guvernului să aloce bani pentru cofinanţarea proiectelor publice, şi un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat”

In opinia președintelui Partidului Național Liberal , Ludovic Orban ,cauza principala pentru care absorbţia fondurilor europene este foarte scăzută, este superbirocrația provenită din reglementarile naţionale, din diferitele acte normative de rang secundar.

“Superbirocraţia, provenită din reglementările naţionale, din diferitele acte normative de rang secundar, emise de ministere, de autorităţile de management, au generat complicaţii procedurale. Motivul unu, pentru care absorbţia fondurilor europene este foarte scăzută, are la bază, în momentul de faţă, la nivel naţional, o dezbatere publică în cadrul PNL pe ordonanţa de guvern 41/2016 pentru debirocratizare, respectiv simplificarea procedurilor, în special pentru accesarea fondurilor europene şi toate serviciile şi acţiunile conexe”, a declarat Orban vineri 03. Noiembrie la Oradea.

Acesta a cerut guvernului să aloce bani pentru cofinanţarea pentru proiectele publice, dar şi un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat.

În ceea ce priveşte al doilea obstacol, cofinanţarea, liderul PNL a arătat că statul român nu a generat niciun mecanism de a sprijini posibilii beneficiari în obţinerea cofinanţării, fapt ce elimină foarte mulţi potenţiali beneficiari care nu pot să o asigure din resurse proprii.

“Cerem direct guvernului să aloce bani în special pentru cofinanţarea pentru proiectele publice, dar şi un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat, pentru că în continuare funcţionează metoda rambursării. Cerem acum, cât se poate de urgent, acest lucru, pentru a nu trăi din nou această catastrofă de a fi codaşii Europei şi în exerciţiul financiar 2014-2020 la accesarea fondurilor europene”, a spus Orban.

Conform acestuia, al treilea grav obstacol este lipsa unei campanii susţinute de informare, de la nivelul autorităţilor de management şi al guvernului, care să informeze populaţia despre toţi paşii necesari pentru a obţine aceste finanţări.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *