Ludovic Orban, primul premier desemnat care consultă societatea civilă ȋnainte de ȋnvestitură

Odată   cu   premierul   desemnat,   Ludovic   Orban,   am   avut   parte   şi   de   o premieră ȋn politica românească. Ludovic Orban a devenit primul premier care  s-a întâlnit, ȋnainte  de  votul  de   ȋnvestitură,  cu  reprezentanţii  Băncii Naţionale, ai societăţii civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri,  ai patronatelor şi ai sindicatelor.  Liderul PNL a dorit să identifice, împreună cu cei vizați, soluții la problemele societății și să pună bazele viitoarei colaborări. În 30 de ani de democraţie niciun alt premier desemnat nu a mai făcut aşaceva.

Una din preocupările lui Ludovic Orban a fost să afle de la cei mai informaţi situația economică reală, după trei ani de zile în care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politică de stat. Astfel, prima vizită pe care a făcut-o Ludovic Orban a fost la Banca Naţională a României pentru o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu. Din declaraţiile părţilor a reieşit că au discutat despre situația economică și evaluările care există la nivelul BNR pe acest subiect. ”PNL a fost într-o comunicare și într-o colaborare constantă cu guvernatorul BNR și, în general, cu echipa de experți de la nivelul Băncii Naționale aRomâniei”, a declarat Orban după întrevederea cu Isărescu. Premierul desemnat are în vedere și o relație strânsă cu mediul academic.

Ludovic Orban s-a ȋntâlnit şi a discutat cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și cu vicepreședintele instituției, Victor Voicu, despre o posibilă colaborare întreviitorul   Executiv   și   Academia   Română   privind   buna   guvernare   în   mai   multedomenii cheie. ”În cadrul acestei ȋntrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborări instituționale a viitorului Guvern cu Academia Română, un for academic care poate   sprijini   cu   expertiză   şi   experienţă   acţiunea   guvernamentală   ȋn   maimulte domenii cheie”, a fost mesajul liderului PNL la finalul întâlnirii.

Soluții pentru mediul de afaceri

O atenție deosebită a fost acordată mediului de afaceri. Premierul desemnat s-aîntâlnit  cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, pentru a evalua  împreună situația economică și pentru un schimb deopinii legate  de  așteptările mediului  de   afaceri de la  viitorul Guvern.  Potrivitdatelor   prezentate   de   CCIR,   deşi   sunt   peste   650.000   de   societăţi   cu   capitalromânesc 100%, acestea realizează o cifră de afaceri de 156 miliarde euro, prin comparaţie cu cele circa 35.000 de companii cu capital străin 100% care însumeazăo cifră de afaceri de 116 miliarde euro. S-au analizat mai multe posibilităţi desprijinire   a   mediului   de   afaceri   şi   de   sprijinire   a   capitalului   autohton   fără   odiscriminare   a   companiilor   străine.   Astfel,   preşedintele   PNL   a   vorbit   despre facilitarea accesului pentru societăţile comerciale româneşti la lucrările şi serviciilecu finanţare publică, consultanţă şi asistenţă tehnică pentru accesul companiilor lasurse   private   de   capitalizare,   eliminarea   barierelor   administrative   de   pe   piaţa muncii şi încurajarea angajărilor în economia private.

Premierul   desemnat   s-a   întâlnit   și   cu   reprezentanţii   Consiliului   Național   alÎntreprinderilor Mici  și  Mijlocii, condus   de Florin  Jianu.   Aceştia au prezentat câteva dintre propunerile lor, între care o legislaţie stabilă, susținerea diferitelor programe   pentru   IMM-uri,   simplificarea   accesului   la   fonduri   europene   pentruîntreprinderile mici și mijlocii.  ”De asemenea, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii mi-a formulat o propunere la care deja mă gândisem, să am un soi deconsiliu consultativ, care să fie format din reprezentanții mediului de afaceriși mediului academic”, a explicat Ludovic Orban.

 Investiție în educație

Educația este o altă prioritate a premierului desemnat, care a încercat să identificesoluțiile pe baza discuțiilor cu specialiștii în domeniu. Obiectivul PNL, anunțat deLudovic Orban, la finalul întâlnirii cu rectoratele: „Să tindem spre alocarea a 6%din PIB (n.r. Ministerului Educaţiei), că peste noapte nu se poate creşte atâtde   mult,  de   la  un  an   – la  altul.   Cu  siguranţă  vom  creşte  sumele  pentrueducaţie”. În cadrul discuției cu universitățile, premierul desemnat a abordat mai multe subiecte, cum ar fi: „Posibilitatea de a utiliza resursele financiare care le rămân   universităţilor   –   soldurile.   Dezvoltarea   cercetării   la   niveluluniversităţilor,   stabilirea   alocărilor   în   funcţie   de   un   cost   diferenţiatper/student,   care   să   fie   calculat   în   funcţie   de   tipul   de   universitate.”Am   discutat   cu   conducerea   ASE,   care   şi-a   arătat   disponibilitatea   de   aparticipa la analize, la studii de impact, la prognoze economice având foarte multe capabilităţi pe zona economică”, a mai spus Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţii societăţii civile şi ai sindicatelor.   ”Paleta de probleme abordată a fost foartelargă: de la probleme din domeniul fiscal la probleme din domeniul energiei până la probleme legate de mediu, de funcționarea sistemului de asistențăsocială și probleme legate de educație și sănătate”, a explicat Ludovic Orban.Liderul liberal a spus că PNL se va consulta cu societatea civilă înainte de luarea deciziilor în actul de guvernare. PNL va asigura transparența actului de guvernare și va respecta legea dialogului social, care presupune obligativitatea unor consultări cu partenerii sociali la nivelul guvernului dar și la nivelul fiecărui minister care urmează să ia decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *