Giurgiu-Tribune

Ludovic Orban: Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize!

Premierul Ludovic Orban avertizează că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic. O nouă ordonanță de guvern a fost anunțată de premier. Conform acesteia,  jumătate dintre angajați vor lucra 15 zile, iar  restul de 15 zile vor rămâne într-o formă echivalentă șomajului tehnic și unei  perioadae de izolare, diminuând în același timp răspândirea virusului.

Prim ministrul Ludovic Orban a anunțat astăzi în ședința de guvern că de Ministerul Muncii are o primă variantă pentru reducerea activității în sectorul bugetar, însă proiectul nu va fi adoptat deocamdata pentru că urmează să mai fie discutat de membrii cabinetului.

Conform  proiecutlui,  bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumatate din lună pentru 75% din salariul de bază..

„Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie. Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți.”

Jumătate dintre angajați vor lucra  15 zile  urmand ca  restul de 15 zile să fie o  formă echivalentă șomajului tehnic

“Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a mai precizat  Ludovic Orban, în cadrul ședinței de guvern.

Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din ministerul muncii.

Camelia SACHETTI

Visits: 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *