Mai multe medicamente gratuite de la 1 ianuarie

 

Mai multe medicamente gratuite vor fi gratuite începând cu 1 ianuarie 2021. Este vorba despre medicamentele destinate pacienților incluși în anumite programe naționale de sănătate.Lista de medicamente gratuite şi compensate a fost actualizată cu un număr de 39 de molecule inovative destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, leucemii şi limfoame, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant. Lista a fost aprobată de Executiv la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit Ministerului Sănătăţii cele mai multe medicamente din cele introduse în listă, un număr de 29 denumiri comune internaţionale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic, tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru şi începând cu data de 01.02.2021 pentru medicamentele incluse condiţionat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiţionat, dar cu impact bugetar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *