Deficitul mare din structurile poliției arată, de la un la altul, că meseria de polițist nu este cea mai atractivă pe piața muncii. Se vede și din statisticile școlilor de poliție unde în alți ani erau 5-6 candidați pe loc, iar acum abia dacă se mai ocupă toate.
Este un semnal de alarmă pentru societate, motiv pentru care oamenii legii merg prin licee pentru a promova meseria de polițist și pentru a-i covinge pe liceeni să aleagă una din școlile de agenți de poliție, pentru un viitor sigur.
Astfel de acțiuni au avut loc la Liceul Teoretic Tudor Vianu și Liceul Tehnologic Ion Barbu, din municipiul Giurgiu au fost vizitate de echipe de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, care le-au vorbit tinerilor despre profesia de poliţist și despre ce presupune exercitarea acesteia.
Echipele care au interacționat cu tinerii liceeni giurgiuveni au fost formate din poliţişti din cadrul structurilor de prevenire, rutier, siguranță școlară, ordine publică, criminalistică, resurse umane și pregătire profesională.
Elevilor li s-au prezentat mai multe linii de muncă, polițiștii vorbind despre activitățile diverse pe care ei le desfășoară, despre drepturi și obligații, dar și despre condițiile necesare admiterii în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.
Activități de promovare a profesiei de polițist sunt desfășurate constant de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu și sunt menite să arate tinerilor liceeni de ce să aleagă această meserie, aspecte, care sunt mai puțin știute, prin însăși natura profesiei.
Totodată, polițiștii giurgiuveni prezenți în școli le-au oferit detalii tinerilor despre unele aspecte practice ale meseriei de polițist, dezvăluindu-le din tainele profesiei, fiecare în funcție de specificul structurii în care își desfășoară activitatea.
Subiectul a fost unul de interes pentru liceeni, care și-au manifestat deschiderea și curiozitatea pentru a afla ce presupune meseria de polițist, fiind atrași de provocările și de specificul acesteia.
De asemenea, aceștia au fost sfătuiți, de către polițiștii de la prevenirea criminalității, despre cum să se ferească de pericole, astfel încât să nu devină victime sau autori ai unor infracțiuni.