Marea înșelătorie ”PSD vă dă”


Recent, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat de pe piața internațională de capital cu 3 miliarde de euro. Într-o singură zi, cu discreție. Din această sumă, 1,3 miliarde de euro au fost împrumutați pe 30 de ani la cea mai mare dobândă din Europa ( 4,65%). După doi ani de guvernare, ”patrioții” de la PSD au împovărat România cu datorii de 20 de miliarde de euro. Ce ascunde această foame de bani?

Un mic amănunt: exact în perioada când guvernul Dăncilă se împrumuta cu 3 miliarde de euro, Franța făcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, de trei ori mai ieftin (dobândă de doar 1,46%). Bine, veți zice – Franța e Franța! Atunci să lărgim puțin cercul comparațiilor cu țări vecine: în februarie 2019, România era cotată la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adică de 7 ori mai ieftin; Ungaria avea o dobândă de 2,68% iar Polonia de 2,69%.

E o conjurație bancar-internațională împotriva guvernului patronat de Dragnea, așa cum se văicăresc pesediștii? Chiar așa, ce are toată lumea bancară din Europa numai cu ei, cu pesediștii lui Vâlcov și Orlando Teodorovici?  Lucrurile sunt simple: de vină sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE, populiste si proaste, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fără investiții. Acestea au scăzut încrederea piețelor de capital față de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de țară. De aceea împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa.

E foame de bani, băieți?

Guvernul care spune că România merită mai mult a îndatorat țara cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu peste 1000 de euro. Numai în primele 9 luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul de  PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii se mai adaugă încă 1 miliard de lei pe lună pentru dobânzile pe care le generează datoria publică.

Cu toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate,  guvernările lui  Dragnea n-au făcut nici autostrăzi, nici spitale, nici conducte de gaze, n-au modernizat căi ferate. Ce-au făcut cu banii ? De unde foamea tot mai mare de bani, cu împrumuturi tot  mai împovărătoare, dacă guvernul se laudă cu creștere economică record?

PSD guvernează. Atenție la buzunare!  

Răspunsul este că pesediștii  au întreținut cea mai mare înșelătorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: ”PSD vă dă”. Au început cu promisiuni enorme făcute în campania din 2016. Au fost nevoiți să renunțe la o parte din aceste himere, deși le trecuseră chiar în programul lor de guvernare. Dar au căutat să întrețină tot timpul iluzia că ” PSD vă dă”. Cinismul lor s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de plată a iluziei că ”PSD vă dă” vine acum, prin îndatorarea fiecărui român și a generațiilor viitoare.

Mecanismul înșelătoriei este simplu. Coaliția PSD-ALDE a început prin măriri de salarii și pensii. Au avut grijă, la scurtă vreme, să anuleze în mare parte creșterile salariale prin măsuri viclene precum transferul contribuțiilor la angajat sau amânarea indexării punctului de pensie.

Ca să întrețină iluzia bunăstării au concentrat totul pe consum. Foarte repede, consumul a crescut importurile și a alimentat inflația. Bruma măririlor de venituri fost  exportată în țări de regulă dezvoltate, din care se fac importurile. Liderii PSD au patentat înșelătoria economiei pe consum din importuri pe datorii tot mai mari.

Deloc întâmplător, odată cu venirea PSD la guvernare au început să crească prețurile. Au găsit o inflație de 0.1% si au adus-o la 5%. La câteva luni de guvernare, după ce dăduseră cu o mână, au simțit deja nevoia să ia cu două: au mărit  acciza la combustibili, ceea ce a dus la scumpiri în lanț. Aprinderea inflației susține circuitul financiar înșelător. Sunt bani, clamează PSD, dar sunt bani amăgitori luați prin inflație și dobânzi mărite, tot din buzunarele celor care primesc așa-zisele creșteri salariale sau măriri de pensii.

De la inflație la rate mărite n-a fost decât un pas. Dobânzile la credite au început să crească la scurt timp. Ratele lunare ale celor cu datorii la bănci au crescut cu peste 30% după doi ani de guvernare Dragnea-Tăriceanu.

Când au ajuns aproape de fundul sacului nu s-au mai încurcat în subtilități. Au tăiat masiv banii de la investiții publice și dezvoltare. Au suplimentat împrumuturile externe, tot mai scumpe. Au impus noi taxe care au reaprins scumpirile și inflația. Au aruncat toate fondurile astfel obținute în acest perpetuum mobile al tragerii pe sfoară a românilor.

Cine beneficiază, totuși ?

Au conceput totul pentru a vă spune: “PSD vă dă!’. Da, PSD vă dă cu o mână și vă ia îndărăt cu două. “Vă dă” furându-vă pensiile generațiilor viitoare, autostrăzi, spitale. “Vă dă” furându-vă viitorul copiilor voștri. Cine e adevăratul beneficiar al înșelătoriei ”PSD vă dă” ? Au avut o singură grijă pesediștii: să le fie bine lor și clientelei lor de incompetenți, analfabeți și piloși cu care au împânzit aparatul de stat și care taie frunza la câini pe bani mulți plătiți de români.

Când mai auziți lideri PSD care se laudă că au grijă de oameni, păziți-vă buzunarele pentru veți achita nota de plată a ”grijii” PSD. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *