Masca FFP2 devine obligatorie

 

Portul măștii îmotriva COVID-19 trece la un alt nivel. Odată cu apariția tulpinii OMICRON, care se pare că va afecta tractul respirator, fără a ajunge în plămâni, specialiștii în sănătate spun că se impune un nou tip de mască, cu un factor de protecție mai mare.

Prin urmare, nu mai sunt bune măștile textile sau cele care s-au purtat până în prezent, ci doar măștile medicale sau măștile FFP2.

Acestea vor fi impuse și în România, potrivit propunerii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care s-a pronunțat pentru portul obligatoriu al acestor măști, în toate spațiile închise și deschise.

 

”Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
6. Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.”

Măștile de tip FFP2 au 5 straturi de protecție și acoperă mai bine nasul și gura, însă va fi  mai greu de respirat întrucât se va respira doar în mască. Plus că în perioadele cu fluctuații de temperatură, măștile se umezesc foarte mult și nu mai pot fi purtate. Pe deasupra sunt și mai scumpe decât cele clasice, deja stocurile fiind epuizate în multe magazine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *