Giurgiu-Tribune

MCV rămâne! Recomandarea oficialilor Comisiei Europene – sa se țină seama de avizul Comisiei de la Veneţia!

In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea in bune condiții a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, raportul privind progresele României menţionează tensiunile şi efectele Ordonanţei 13, care a provocat proteste ample la începutul acestui an.

“Progresele pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei, au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea ” ,se specifica in document.

“Deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”, arată raportul MCV.

De asemenea sunt criticate Legile Justiţiei propuse de Tudorel Toader şi reacţiile negative care au apărut odată cu punerea în discuţie a acestora.

Recomandarea oficialilor Comisiei Europene este ca modificările la pachetul de legi să se facă ţinând seama de avizul Comisiei de la Veneţia.

“De exemplu, declaraţii publice din partea autorităţilor conform cărora, întregul sistem judiciar este disfuncţional sau status quo-ul trebuie să fie „readus la normalitate”. Acest lucru este în contradicţie cu constatările pozitive ale Comisiei cu privire la rolul magistraturii în ceea ce priveşte continuarea reformei susţinute de Consiliu, precum şi cu necesitatea de a respecta independenţa sistemului judiciar”, mai arată MCV.

Visits99 Visits 3 Visits 790013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *