Este perioada în care absolvenții claselor a 8-a trebuie să se gândească serios la viitorul lor. Cum nu toți sunt pregătiți să urmeze un liceu, varianta care le poate oferi o meserie și un viitor promițător o reprezintă școlile profesionale.
Pentru a-i determina să ia cea mai bună decizie, Consiliul Județean Giurgiu împreună cu mediul de afaceri au demarat o campanie, fără precedent de mediatizare a școlilor profesionale și de convingere a elevilor că, într-adevăr, meseria e brățară de aur, fie că vorbim de sudor, lăcătuș, electrician, instalator, etc.
Astfel, în această perioadă, marile companii din Giurgiu și-au deschis porțile în fața elevilor doritori să îmbrățișeze o meserie, azi, elevii unei clasedin Malu, fiind oaspeții Șantierului Naval Giurgiu ( Shipyard ATG).
Copiii au fost primiți de directorul Adrian Patriche, care le-a explicat, cât este de importantă calificarea într-o meserie, mai ales că în domeniul pe care îl coordonează muncitorii calificați sunt cei mai apreciați, dar și cel mai bine plătiți.
Elevii au vizitat, pe lângă birourile unde se concep toate schițele și proiectele șantierului, și halele de producție, acolo unde se contruiesc vapoarele, dar și piesele de ansamblare.
Tot azi, elevii din Malu, cărora li s-au alăturat și cei din Vedea, toți absolvenți ai clasei a 8-a, au mers în vizită la societatea Milbro din Zona Liberă Giurgiu, o companie irlandeză de echiapamente sportive și cu o exeperineță de peste 100 de ani în confecții.
Și aici, elevii au vizualizat procesul tehnologic, au aflat cum se lucrează într-o echipă de profesioniști și cât de ușor te poți angaja când ești calificat, ce avantaje sunt și cât de apreciată este munca prestată.
Și în perioada următoare, companiile din Giurgiu implicate în acest parteneriat cu Consiliul Județean de promovare a școlilor profesionale vor avea ușile deschise pentru absolvenții claselor a 8-a, în speranța că tot mai mulți vor alege acest tip de învățământ, mai ales că se ofere burse, cazare, masă alde și alte avantaje.