În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume celebrează cartea și sărbătorește lectura de Ziua Bibliotecarulu. Astăzi, 22 aprilie, în avans cu o zi, în prezența ministrului culturii, Raluca Turcan-PNL, mai mulți elevi de gimnaziu și liceeni, au participat la o acțiune eveniment de promovare a cărții și de încurajare a lecturii, „Citești și înflorești!”, la biblioteca I.A Basarabescu din Giurgiu.
Din anul 1995, la inițiativa UNESCO, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Cărții şi a Drepturilor de Autor, cu scopul de a promova lectura, activitatea de publicare și drepturile de autor, iar din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Națională a Bibliotecarului Român. În acest context, astăzi, 22 aprilie 2024, în prezența ministrului culturii, Raluca Turcan, cei mai tineri dintre giurgiuveni, elevi de gimnaziu și liceeni, au participat la un eveniment de promovare a cărții și de încurajare a lecturii ca obicei cotidian, „Citești și înflorești!”. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Giurgiu – reprezentat de Elisabeta Mihalcea, vicepreședinte, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu – manager Daniela Bardan, Ministerul Culturii – reprezentat de Raluca Turcan, ministru și de Ioan Matei, director Direcția Cultură Scrisă și Patrimoniu, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” – director general Mireille Rădoi, Muzeul Național al Literaturii Române – director general Ioan Cristescu. Prezent la eveniment a fost și scriitorul giurgiuvean Petre Crăciun, Președinte al Filialei București de Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, care a făcut cunoscută celor prezenți „Declarația de la București pentru încurajarea lecturii”, un manifest semnat de scriitorii participanți la prima ediție a „Festivalului de literatură pentru copii și tineret Dimineața Cuvintelor”.
Dacă ne gândim la importanța lecturii, nu putem trece cu vederea faptul că lumea cărților și-a pus amprenta asupra personalității fiecăruia dintre noi. Ziua Internațională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor a oferit un bun prilej celor prezenți de a reflecta asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărţilor. Cărţile digitale oferă noi posibilităţi de acces la cunoştinţe, având costuri reduse şi o accesare pe arii geografice mari. Cărţile tradiţionale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărţi aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării culturii şi informaţiilor. Acceptând că nu este deloc ușor să promovezi cartea într-o lume guvernată de tehnologie informațională și Internet, considerăm că imperativele majore ale misiunii bibliotecii rămân acelea de a răspunde cererilor de informare, de la cele mai simple cerințe de lectură, la cele mai complexe nevoi de informare comunitară. Totodată, biblioteca oferă celor interesați acces liber, gratuit și nediscriminatoriu la activități culturale menite să conecteze oamenii, fiind mereu deschisă pentru colaborări și noi proiecte.
Sursa; Biblioteca Județeană I.A. Basarabescu