Modificări la permisul de conducere

Permisul de conducere va putea fi obținut de la vârsta de 18 ani, în loc de 21 de ani, în cazul vehiculelor din categoria C și CE, respectiv de la 21 ani, în loc de 24 de ani, în cazul vehiculelor din categoria D și DE. Asta prevede noile modificări ale codului rutier în ceea ce privește permisul de conducere.

Legislația actuală prevede că vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de: 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1; 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr; 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A; 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

 

Noul proiect adoptat de Guvern prevede că se poate face excepție de la vârsta minimă prevăzută de 21 de ani pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE care poate fi de 18 ani, condiția fiind ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

De asemenea, pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE, dacă solicitantul deține același tip de certificat de competență profesională menționat antrerior, vârsta minima nu va mai fi 24 de ani, ci 21 de ani.

Ordonanța Guvernului va fi trimisă Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

Alexandra Buzică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *