Nicio persoană de etnie romă din Giurgiu nu a fost discriminată în 2023

Mai știți vorba ” Dacă nu ești cuminte, te ia tiganca în sac” și multe alte vorbe asemănătoare care îi diferențiau clar pe romi față de ceilalți?

Era o formă de discriminare care continua de la a speria copiii, până la așezatul în ultima bancă la școală sau hărțuirea motivată de ură. Se întâmpla în comunism, dar și mulți ani după și nici chiar acum nu am putea spune că discriminarea persoanelor de etnie romă a fost eradicată.

Este bine totuși de aflat că, potrivit Poliției și Jandarmeriei Giurgiu, în anul 2023, la nivelul județului nu au fost înregistrate cazuri/fapte de natură discriminatorie la adresa cetățenilor de etnie romă.

Aceste aspecte au fost precizate, azi, la Prefectura Giurgiu, în ședința periodică de lucru a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu.

Aflăm astfel că, în anul 2023, la nivel național a fost derulat proiectul ”Fără discriminare!”, având ca scop prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură prin creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul grupurilor vulnerabile.

La nivelul județului Giurgiu, polițiștii au desfășurat un număr de 25 de activități cu caracter informativ, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Activitățile au fost realizate atât în unitățile de învățământ preuniversitar, cât și cu membri comunității rome de pe raza județului.
În cadrul proiectului ”Fără discriminare!” a fost informat un număr de 806 persoane și au fost distribuite 150 de materiale cu caracter informativ-preventiv.
Proiectul menționat va continua și în cursul anului 2024.
De asemenea, în cursul lunii martie 2024, va fi desfășurată o activitate constând în promovarea profesiei de polițist în rândul comunității de etnie romă.
În ceea ce privește activitățile derulate de către jandarmii giurgiuveni în vederea prevenirii faptelor antisociale, amintim campaniile de informare derulate în mediul de învățământ preuniversitar, dar și pe cele desfășurate pe durata manifestărilor publice cu public numeros, cum ar fi ”Ziua Internațională a Romilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *