Noi măsuri pentru acordarea vizei de flotant

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, luni, noi masuri pentru acordarea vizei de flotant, care au intrat deja in vigoare. Conform acestora,  solicitantul trebuie sa locuiasca mai mult de 15 zile la locuinta secundară, iar motivul stabilirii resedinței trebuie declarant.  În cazul în care  sunt mai multe cereri la aceeași adresă, se fac verificari, iar daca se constată că persoana respectiva nu locuiește efectiv la adresa declarată, solicitarea de reședință se respinge.

Declarația va fi consemnată pe cerere, în fata funcționarului de evidentă a persoanelor.

Viza de flotant este un sticker care se aplică pe spatele buletinului și care atestă faptul că timp de cel puțin 15 zile pe an locuiești la o altă adresă decât cea din buletin. La expirarea acestui termen, poți solicita la Evidența Populației înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei. Procedura în sine e simplă și durează destul de puțin, iar eliberarea actului ia în jur de o săptămână.

La alegerile locale, spre deosebire de cele prezidențiale sau europarlamentare, alegătorul este direct legat de autoritățile locale din localitatea respectivă. Astfel, dacă ai domiciliul sau reședința în Giurgiu de exemplu, nu poți vota pentru primarul din București. La alegerile locale poți vota numai în comuna, oraşul, municipiul în care ai domiciliul sau reşedinţa.

Află aici care este secția de votare unde ești arondat conform domiciliului: registrulelectoral.ro.

 

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *