Noi restricții la Giurgiu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit ieri pentru a aproba noile măsuri ce au intrat în vigoare de astăzi. Mai exact, reprezentanții comitetului au adoptat noi restricții în contextual pandemiei de Coronavirus. Aceștia au decis să  instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă, cu excepţia următoarelor categorii de persoane: persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante; copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Anumite măsuri de restrictii au fost adoptate și în ceea ce privește operatorii economici ce își desfășoară activitatea în domeniul jocurilor de noroc sau în domeniul alimentar:

Se interzice, în intervalul orar 22:00 – 06:00, desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, respectiv a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor.

În intervalul orar 06:00 – 22:00, este permisă desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, cu condiţia limitării în interior a numărului de clienţi la 50, respectiv cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

În intervalul orar 06:00 – 22:00, este permisă desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor (terase), în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui.

O altă măsură îi vizează pe aleșii locali. Mai exact,persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020 pentru alegerea primarilor, preşedintelui consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene, pot depune jurământul prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 03.07.2019 privind Codul administrativ, fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau în carantină, în condiţiile legii.

În ceea ce privește activitățile culturale ce se desfășoară în județeul noastru, reprezentanții comitetului au decis ca în cadrul Teatrului Tudor Vianu din municipiul Giurgiu, organizarea de activităţi cultural-artistice este permisă numai cu următoarea distanţare: 1 scaun liber între persoane, respectiv 1 rând liber între rândurile ocupate de persoane.

Pentru că rata de infectare a trecut de 1,5/1000 de locuitori în Giurgiu și Iepurești toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în aceste două localități au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalarea programului de lucru.

Vizate au fost și organizările sărbătorilor religioase. În cazul lor organizarea este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi.

În ceea ce privește instituțiile de învățământ, reprezentanții comitetului au decis să  instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 de m în apropierea unităţilor şcolare, la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri. Se aprobă scenariul 2 de funcţionare pentru unităţile şcolare de învăţământ din comunele: Iepureşti, Hotarele, Frăteşti şi Ulmi, judeţul Giurgiu.

Măsurile se aplică începând cu data de 07.10.2020, ora 00:00, pe toată durata stării de alertă.

Măsurile au fost aprobate pe baza ratei incidenţei cumulative COVID-19 la 1.000 de locuitori, pe localităţi, pe ultimele 14 zile, precum și pe baza propunerilor consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ din comunele Iepureşti, Hotarele, Frăteşti şi Ulmi.

Alexandra Buzică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *